Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sälskador ett problem

30 000 kronor för skador på fiskeredskapen orsakade av säl under 2016: det får en Valdemarsviksbo av länsstyrelsen. Det handlar om ett ökande problem och därför tillåts nu skyddsjakt på sälar.

Gråsäl. 30 000 kronor fick Valdemarsviksfiskaren som fått skador på redskapen orsakade av säl. Det är ett ökande problem i Östersjön.

Gråsäl. 30 000 kronor fick Valdemarsviksfiskaren som fått skador på redskapen orsakade av säl. Det är ett ökande problem i Östersjön.

Foto: Sandberg Niclas

FISKE2017-09-17 09:59

Skador på fiskeredskap orsakade av sälar är ett växande problem för många fiskare som är verksamma i Östersjön. Dessutom går sälar hårt åt ett redan vikande torskfiske – särskilt när det gäller det för torsken mer skonsamma nätfisket. När det handlar om skador orsakade av vilt är det länsstyrelsen som står för ersättningen och häromdagen kom beskedet att en fiskare i Valdemarsvik fått ersättning på 30 811 kronor för just skador på fiske och fiskeredskap.

Det har alltså skett en ökning av sälskador en längre tid även om Skåne, Gotland, Kalmar och Blekinge län är betydligt mer drabbat än Östergötland. I december 2014 rapporterade Havs- och vattenmyndigheten att den totala ekonomisk skadan enligt fiskarnas uppgifter uppgick till ca 33,3 miljoner kronor per år och i somras beslutade man att betala ut 143 028 kronor i bidrag till Länsstyrelsen i Östergötland för att ersätta licensierade fiskare för sälskador på fiskeredskapen.

Naturvårdsverket beslutat dessutom i somras av denna orsak att tillåta skyddsjakt på sammanlagt 525 gråsälar under 2017 varav 20 får skjutas i Östergötland. Gråsälen är den vanligaste sälarten och stammen räknas numera som livskraftig. Sammanlagt beräknar Naturvårdsverket att det finns mellan 38 000 och 50 000 gråsälar i Östersjön. Man har också tillåtit en jaktkvot på sammanlagt 290 knubbsälar samt 130 vikaresälar.

Skyddsjakten på gråsäl är tillåten mellan 20 april och 31 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!