Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mycket lax ger lovande premiär

På lördag är det fiskepremiär i Strömmen. Och på Cityfiske ser man positivt på det nya fiskeåret. Det är bara sälen som oroar.

Cityfiskes verksamhetsansvarige Kenneth Israelsson ser fram emot premiären den 18 januari.

Cityfiskes verksamhetsansvarige Kenneth Israelsson ser fram emot premiären den 18 januari.

Foto: Olof Ohlsson

Fiske2020-01-08 10:57

Efter flera år av fiskenedgång i Strömmen, lyckades Cityfiske vända trenden förra året då framför allt laxen ökade. 

– De senaste tre åren har vi framför allt ökat utsläppningen av lax. Vi har sett ett gott resultat i ökad fångst och stigning av lax, säger Kenneth Israelsson, verksamhetsansvarig på Cityfiske, som berättar att föreningen satt ut mellan 15 000-20 000 smolt, alltså utvandringsfärdiga lax- och havsöringar, varje år de senaste åren. 

Under hösten 2019 fångades drygt 30 lax, nästan 50 havsöring, och ett antal gäddor, regnbåge, abborre och gös. Varför det tidigare var en nedgång, vet inte Kenneth Israelsson.

– Men det är inte bara vi som drabbats, utan det har varit en stadig minskning av framför allt havsöring i flera älvar i landet. 

Till premiären nästa lördag ser man efter 2019 års uppgång positivt på 2020:

– Det ser lovande ut!, säger Kenneth Israelsson.

Påverkar det milda vädret fiskebeståndet något?

– När det är mildare växer smolten bättre. Men oavsett vad det är för väder är vattentemperaturen låg, så det påverkar nog inte så mycket. 

Liksom att kommunala verksamheter känner av kommunens tuffare ekonomi, gör även Cityfiske, som får bidrag från kommunen, det i form av sänkt bidrag.

– Ja, alla får väl en släng av sleven. Så är det.

Hur påverkar det er då?

– Vi tittar på möjligheter att få ner kostnader, så att vi kan få så mycket fisk som möjligt för pengarna. Bland annat ska vi samköra med Nyköping, så att vi kan dela på transportkostnaderna, säger Kenneth Israelsson.

Så var det det här med sälen, som ses alltmer i Strömmen, enligt Kenneth Israelsson.

– Vi har inget emot säl, de är jättegulliga, men inte i de här sammanhangen. De stör vår verksamhet. Problemet är inte att de äter upp fisken, utan att de skrämmer ut fisken från Strömmen. 

Varför ökar de i Strömmen tror du?

– De ska väl egentligen inte vara här, men det är väl ett bra skafferi på vintern. 

Så det har att göra med att ni sätter ut mer fisk?

– Nej, jag tror snarare att det beror på att antalet sälar ökar.

Vad kan ni göra åt det då?

– Inte så mycket. Vi har inga tillstånd, det ligger på länsstyrelsen. Det finns viss skyddsjakt i länet, men det är mest i yttre skärgården och vid yrkesfiskare. Det är mer komplicerat att få bort dem härifrån, säger Kenneth Israelsson, som ändå är optimistisk:

– Det är bara att kämpa på, vi sportfiskare är födda positiva!

Karta: Cityfiske
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!