Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De kan åka hiss genom stan

Reidar Svedahl. Hoppas mycket på fiskarnas vandring genom staden.

Reidar Svedahl. Hoppas mycket på fiskarnas vandring genom staden.

Foto:

Fiskar i centrum2017-04-30 11:00

Bengt Berglund är åkare från Torsby i Värmland. På lördagen kom han för drygt tionde gången till Norrköping med flera tusen unga öringar i lasten. Fiskarna har vuxit till sig under ett par år på en fiskodling i Sävenfors i närheten av Hällefors. Omgivna av en rekordpublik av människor fick de cirka 16 000 småfiskarna åka vattenrutschbana ner i Strömmen, vid Refvens grund mitt i stan. Väl på plats i det nya vattnet kommer de att gå medströms ut mot havet. Om några år vänder de då stora öringarna åter motströms för att leka. När de återvänder kommer de att utmanas av ivriga sportfiskare vid Strömmens kajer. Sådant är kretsloppet tänkt att fungera.

En stor publik hade mött upp på Strömmens dag som på lördagen arrangerades av föreningen Cityfiske. Utöver det spektakulära fisksläppet - som även uppmärksammades av trutar, fiskmåsar och skarvar och eventuellt också av någon säl som inte låtit sig skrämmas av de batteridrivna "sälskrämmare" som Cityfiske placerat ut - så bjöds på fiskauktion, ankrace, motorsågsskulptörer, serveringar och hyggligt väder.

Kenneth Israelsson och Stefan Arrelid från Cityfiske berättade för Folkbladet att cityfisket har haft en bra vår. Nu hoppas de båda mycket på att det nystartade samarbetet mellan Norrköpings kommun och Holmen ska leda till "fria fiskvägar" genom Industrilandskapet där Holmen energi driver två kraftverk. Cityfiske är representerade i samarbetet genom sin tidigare ordförande och före detta kommunalrådet Jan-Olov Johnsson.

– Det finns tre vandringshinder i industriområdet. Lyckas vi lösa den dubbla uppgiften - bibehållen vattenkraftsproduktion och fria fiskvägar - så kan Norrköping skapa en fantastisk attraktion. Fossilfri kraftproduktion och vandringsleder och lekutrymmen för stora fiskar tillsammans mitt i stan, förklarade Johnsson för Folkbladet.

I Strömparken finns sedan några år ett så kallat "omlöp" - en fiskväg och trappa - som har blivit en stor succé för såväl fiskar som besökande människor.

– För industriområdets del kan det kanske bli aktuellt med "fiskhissar", en metod som används i Norrlandsälvarna och ganska långt utsträckta trappor som laxarna kan ta hjälp av när de ska ta sig fram över höjdskillnader på så pass mycket som drygt 18 meter.

I anslutning till Strömmens dag anordnades ett seminarium på Louis de Geer där de fria fiskvägarna i Norrköping och på andra platser diskuterades. En vid krets av intresserad allmänhet, myndigheter som Länsstyrelsen och Norrköpings kommun - med landshövding Elisabeth Nilsson och kommunalrådet Reidar Svedahl i spetsen - kraftverksägare och miljöorganisationer tog sig an de, enligt många av talarna, "mycket svåra och sammansatta frågorna."

Anders Jonsson är vd på Tekniska Verken i Linköping. Det kommunägda företaget äger bland annat kraftverket - och fiskvandringshindret - vid Fiskeby.

– Om det kommer till lösningar på vandringsvägarna inne i Norrköping så blir det självklart intressant för oss göra något också i Fiskeby, sa Jonsson på seminariet.

Claes Wadsten är projektledare inom "Vattenråden"; organisationer som utifrån ett EU-direktiv har ansvar för vattnets renhet och fauna. Han påminde bland annat om hur allt hänger ihop.

– Flodpärlmusslan är helt beroende av prickiga fiskar som öring och harr. Musslan växer upp på gälarna på prickiga fiskar. Finns det inga prickiga fiskar så finns det inga musslor, sa Wadsten på seminariet.

Vatten och fisk

I alla områden kring större vattendrag, så kallade avrinningsområden, har det bildats vattenråd vars roll är att hjälpa myndigheter med kunskap om det egna vattenområdet och föra ut föreslagna åtgärder på lokal nivå. Däremot är vattenrådet ingen myndighet, och tar inte över ansvar från någon deltagare, utan är tänkt som en mötesplats där olika perspektiv kan bytas mot varandra.

I Östergötland finns 116 sjöar, 235 vattendrag och hela 500 dammar av olika slag. Runt alla dessa vatten finns en mängd legitima privata, offentliga och kommersiella intressen som behöver samråda sig fram till lösningar på målkonflikter.

Källor: Länsstyrelsens hemsida & landshövding Elisabeth Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!