Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspångs vägar ut i världen

Uppkopplat. Mats Rosander tycker att  Finspång har blivit alltmer öppet och mer ihop- och uppkopplat med regionen runt omkring.

Uppkopplat. Mats Rosander tycker att Finspång har blivit alltmer öppet och mer ihop- och uppkopplat med regionen runt omkring.

Foto: Widar Andersson

Finspångsfredag2017-04-07 12:00

Mats Rosander kom till Finspång som nybakad civilingenjör från Valdemarsvik 1981. Under 36 år har hans yrkesliv kretsat runt gasturbiner. Först i regi av Stal-Laval, sedan Asea/ABB och Alstom Power. Sedan 2003 är det Siemens som äger och driver verksamheten med ungefär 2800 anställda medarbetare i Finspång.

Mats Rosanders yrkesliv är en klockren miniillustration av hur många titlar, uppdrag och yrken som ryms inom industrin. Utan att för en dag ha lämnat den turbintillverkande industrin har Rosander arbetat som civilingenjör och arbetsledare på utvecklingsavdelningen för gasturbiner, han har varit kvalitetschef, IT-chef, chef för stödfunktioner som fastighet, miljö och säkerhet och personaldirektör. Nu arbetar han som kommunikationsdirektör.

– Det speciella med Siemens i Finspång är att vi jobbar hela vägen från ax och till limpa med turbinerna. Jag tror att vårt helhetsansvar är mycket viktigt för hur brett vi ser på vårt uppdrag. Eftersom vi äger hela processen så finns det en inriktning mot innovation och utveckling i allt det vi gör, berättade Mats Rosander för mig där vi satt i ett litet mötesrum strax innanför huvudentréns informationsdisk.

"Helhetsansvaret" påverkar även Siemens attityd till samhällsutvecklingen i vidare mening.

– Det är väldigt mycket som påverkar kvaliteten i vår affärsverksamhet. En viktig sak är naturligtvis tillgången på kompetenta medarbetare, sa Rosander.

Vilket är förklaringen till att han är ordförande i styrelsen på Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång. Till gymnasiets hemsida säger Mats Rosander: ”Som representant för de företag som är ägare till Curt Nicolin Gymnasiet AB är jag mycket mån om att eleverna får bästa tänkbara utbildning. I framtiden kommer vi att vara beroende av att rekrytera kvalificerade teknikkunniga människor. Dessa utbildar vi på CNG.”

Som kommunikationsdirektör på Siemens har Mats Rosander också många anledningar att intressera sig för infrastrukturfrågor av en rad olika slag.

– För oss är ju samarbetet med Hamnen i Norrköping av mycket stor betydelse. I stort sett allt det vi gör är ämnat för export och vi är helt beroende av säkra, trygga och snabba transportvägar ut från Finspång och in till våra kunder, berättade Rosander.

Flyglinjen till München - där Siemens globala koncern har sitt huvudkontor - från Norrköpings flygplats underlättar också en hel del för de många hundra av Siemens medarbetare i Finspång som nästan alltid är på resande fot och som är i behov av smidiga transportvägar ut och in från Finspång. Även Linköpings flyglinje till Amsterdam är viktig för ett företag som Siemens.

– Vi tänker mycket regionalt i våra kommunikationer och samarbetet. Eller "industriregionalt" kanske jag skulle säga. Vi vidgar gärna cirklarna. För oss är det självklart att räkna in både Nyköping och Oxelösund i vår region; tillsammans utgör vi en mycket stark industriregion i Sverige, sa Rosander.

Grannstaden Norrköping fightas för att förknippas med "logistik", Linköping blir gärna associerade med "flyg". Går det som Mats Rosander gärna vill att det går så kommer orten Finspång snart att på motsvarande sätt vara tight länkat med "energi."

Ett tjugotal företag och organisationer i Finspångstrakten har slagit sig samman i den ekonomiska föreningen Energiriket. Mats Rosander är ordförande i föreningen där globala koncerner som till exempel Siemens, Sapa, Gränges och Caverion samverkar med framgångsrika lokala företag som Finspångs Brunnsborrning AB och Grytek AB och med Finspångs kommun.

–– Smarta energilösningar, energiomvandlingar och energisparande är globala jättefrågor där flera Finspångsföretag redan är högst närvarande. Med Energirikets insatser och samarbeten blir vi än mer attraktiva och effektiva i konkurrensen, sa Mats Rosander och följde mig ut i det småregniga vårvädret.

Finspång

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!