Johan Malmberg tog ur snusdosan ur byxfickan innan fotograferingen. Han berättade att förra gången han var med i tidningen så hade hans mamma ringt upp honom efteråt. ”Hon tyckte att det såg illa ut med den där snusdoseringen i fickan”, sa Malmberg.
Vi tog varsin kaffe och slog oss ner i kommunhuset för att prata om Finspång. Johan Malmberg har titeln utvecklingschef. Det låter lite som det slags titlar som ibland innoveras fram i stora organisationer för att hantera personer som tidigare haft chefsansvar för specifika saker som till exempel äldreomsorg eller grundskola. När de börjar gå på tomgång i chefsjobbet är det inte ovanligt att det uppfinns tjänster som ”utvecklingschef” för att personen i fråga ska kunna invänta pensioneringen på ett värdigt sätt.
Kort sagt finns det skäl att vara lite misstänksam mot chefstitlar som doftar av abstraktioner. Jag menar ”utveckling”; hur ska en (1) person kunna ha ansvar för något sådant? Så tänkte jag. Men jag tänkte fel.
Johan Malmberg är inte det minsta abstrakt.
Han har lång erfarenhet av Finspång där han barnföddes för sisådär 40 år sedan. Efter utflykter till bland annat Stockholm för arbete i mediebranschen så bar det iväg hemåt igen när familjebildningen knackade på dörren.
Tidigare har han bland annat arbetat som näringslivssekreterare i kommunförvaltningen. När den förre näringslivschefen gick i pension så genomfördes en omorganisation där man kom fram till att vad Finspång framförallt behövde var just utveckling. En rad uppdrag – däribland näringslivschef – slogs samman i en utvecklingsavdelning där Johan Malmberg nu är chef.
Finspång vill vara en ort i flera olika dimensioner. Johan Malmberg har varit med om de tunga åren då många kände tvivel över om Finspång ens skulle klara sig som arbetsort; Finspång som handelsort, besöksort och bostadsort var rejält på dekis.
Idag är det mesta helt annorlunda. Befolkningen har ökat i många år. Vibergas handelsområde har expanderat, Willys och Dollarstore har anknutit till platsen, Grosvadanläggningen har en halv miljon besökare om året, det byggs höghus, sjukhus och skolhus, alltfler Norrköpingsbor flyttar till Finspång.
Hur har det gått till?
”Politiken har varit extremt modig och uthållig i vissa avgörande lägen som till exempel bygget av Grosvad och Kulturhuset, etableringen av Curt Nicolin gymnasiet och den nya vägen till Norrköping. Det har haft betydelse. Sedan tror jag att det är så att Finspång har ovanligt många företagare som verkligen brinner för bygdens utveckling. Sammankomsterna i vårt Näringslivsråd är ofta rena samhällsutvecklingsmöten”, förklarade Johan Malmberg.
Det ord Malmberg använder mest under vårt samtal är ”förtätning”. Fler människor, fler hus, fler verksamheter, fler företag; det är vad det handlar om.
”Det som skett i Viberga är just förtätning av antalet affärer och besökare. Det finns skäl att förtäta även i Grosvad; gärna med boende och övernattningsmöjligheter av olika slag. Och i Finspångs centrum matar vi på med nya bostadshus, nytt sjukhus och snart flyttar busstrafiken bort från torget och då frigörs nya ytor för förtätning”, sa Malmberg.
Finspång är stort. Det finns många centrum. Det vet Johan. Namn på bra människor, föreningar och företag från Torstorp, Grytgöl, Rejmyre och Lotorp formligen forsar ut honom.
"Förtätning är nog inte främst en fysisk fråga. Det handlar minst lika mycket om det mentala, att vilja förtätas, utvecklas och förändras. Det känns som om Finspångs mindset har ställts om lite", sa Johan Malmberg och stoppade ner snusdosan i byxfickan igen.