Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Virussmällen: Nu ställs de 70-åriga traditionerna in

Flera vårtraditioner som anordnats i över 70 år ställs in. För första gången blir det inga valborgsfiranden i Finspångs kommun.

Det brukar skjutas med kanoner, men i år ställs valborgsfirandet i Slottsparken in.

Det brukar skjutas med kanoner, men i år ställs valborgsfirandet i Slottsparken in.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2020-04-10 12:00

Valborgsfiranden brukar locka ett stort antal besökare till olika platser i kommunen. I Slottsparken i Finspång har våren firats med kanonskott, tal, musik och sång i över 70 år.

– Men vi har beslutat att ställa in av flera skäl. Det kommer alltid många besökare och vi tänker dessutom på Stalkören och Finspångs Skolmusikkår, som står tätt tillsammans. Många i Stalkören tillhör riskgrupper. Vårt program var klart, alla vi tillfrågat hade tackat ja. Ett tag funderade vi på att bara skjuta i kanonerna, men då hade det kommit folk ändå, säger Stefan Combler i arrangerande Stalklubben.

Valborgsfirandet i Rejmyre arrangeras av Rejmyre byaråd, Reijmyre IF och Folkets hus i Rejmyre.

– Det har firats så länge jag kommer ihåg, i alla fall sedan 1950-talet. Vi tog ett gemensamt beslut att ställa in och följer myndigheternas rekommendationer när det gäller coronaläget, säger Bert Kindåker i Rejmyre byaråd.

Grytgöls IKs ordförande Göran Gustafson vet inte exakt hur många år valborg firats i samhället, men påpekar att det är över 70 år.

– Förra året ställde vi in på grund av eldningsförbud och i år på grund av corona. Vi har firat vid Grytgöls skola i cirka 20 år, innan dess hade vi valborgsmässoeld vid en plats mellan centrum och Björkliden. Vi känner oro för att sommaraktiviteter, som Polustus, som har pågått sedan 1943, och  den planerade auktionen i juli, inte ska kunna genomföras, säger Göran Gustafson.

Hällestads MHF har arrangerat valborgsfirande vid Bokastugan utanför Grytgöl sedan 1973.

– Det skulle ha varit 48:e året. Jättetråkigt att ställa in, men det var ett lätt beslut att ta. Vi är delvis inomhus och har många äldre besökare i riskgrupperna, säger Gösta Johansson i Hällestads MHF.

Lantbruksmuséet i Ljusfallshammar har också valt att ställa in firandet 31 maj.

– Vi har anordnat valborgsfirande i över tio år. Vi har även ställt in Muséets dag i maj, som är en viktig inkomstkälla för oss. Vi hoppas att muséet kan säsongsöppnas för besökare i slutet av maj, säger Stig Andersson, ordförande i Lantbruksmuséet.

På grund av den nuvarande coronasituationen kan inte heller valborgsfirande hållas vid Bönergården, utanför Finspång. Det planerade valborgsmässofirandet i Tallgläntan i Lotorp ställs in för andra året i rad. Förra året var det eldningsförbudet som satte stopp för arrangemanget.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!