I början på 1830-talet, 1832, planterades vinstocken inne i orangeriet vid Finspångs slott. Och än idag bär den frukt.
– Vi brukar få mellan 50 och 80 kg vindruvor varje år och det här året gav en bra skörd, berättar Hans-Peter Könemann, 80, pensionerad trädgårdsmästare hos Riksbyggen som sköter slottsparken inklusive orangeriet.
När började du själv sköta vinstocken?
– När jag kom till Riksbyggen för 30 år sedan och sedan dess har jag varit med och skött och klippt vinstockens grenar tre gånger per år.
Tre gånger?
– Ja, man klipper den hårt på hösten, lite lättare på vintern och våren och sedan brukar vindruvorna komma i juli varje år.
Och du är fortfarande med och sköter om vinstocken?
– Så länge som dagens ansvariga vill det och så länge jag orkar, så ställer jag gärna upp och stöttar dem, speciellt med klippningen. Jag ser det som en rolig hobby numera.
Idag är det Jesper Zeilon, 31, från Riksbyggen som är ansvarig för vinstocken, som lär vara Nordens äldsta vinstock.
– Vin sköter om hela slottsparken, berättar Jesper. Men när det gäller just vinstocken, har jag bra stöttning av pensionärerna Hans-Peter Könemann och Tony Bengtsson, vilket jag är tacksam för.
– Speciellt när det gäller att klippa ned den. För även om jag håller på att lära mig vad som ska klippas bort, har jag ännu mycket att lära av Hans-Peter Könemann och Tony Bengtsson, som jobbat här tidigare med vinstocken i många år.
Vem äter upp vinbären?
– De anställda på Siemens, för det är ju det företaget som äger vinstocken.