– Det finns många utmaningar och vår personal gör ett fantastiskt jobb. Vi jobbar mycket med vår uthållighet och att vi ska vara bemannade på rätt sätt. Vi har 15 procents frånvaro bland personalen, vilket i ett annat läge skulle varit fullständig katastrof, men i det här läget vi nu befinner oss i är den siffran bra, konstaterade kommundirektör Johan Malmberg från en av talarstolarna i fullmäktigesalen.
Även den här gången rörde det sig om ett speciellt kommunfullmäktige, där ordinarie 45 ledamöter bantats ned till 29 via kvittning. Till sist var det 25 ledamöter på plats, som satt så långt de kunde från varandra i bänkraderna för att minska risken för smittspridning.
– Vi har bekräftade fall av smitta i hemtjänst, LSS och Säbo (särskilt boende för äldre). Vi har också en allmän smittspridning i samhället och vi har en brist på materiell, men vi följer självklart de rekommendationer på skyddsutrusning som finns, fortsatte Johan Malmberg.
Torgny Maurer (SD) undrade varför inte hemtjänstpersonal i större utsträckning använder sig av skyddsmask vid besök hos äldre.
– Vi följer de rekommendationer som Region Östergötland tagit fram. Vid misstänkta- och bekräftade fall använder vi oss av skyddsutrustning. I övrigt kan till och med skyddsutrustning ge motsatt effekt, att personal istället kan dra runt på smittan och det blir en falsk trygghet, svarade Åsa Karlsson, vård- och omsorgschef.
– Jag håller inte med. Det har visat sig att smittan kan spridas utan symtom, så min åsikt är att vi borde arbeta mer proaktivt med skyddsutrustningen, kontrade Torgny Maurer.
– Vi skulle också kunna göra egna val som vi inte har kunskap kring och det vill vi inte, sa Åsa Karlsson.
Årsredovisningen för 2019 debatterades.
– Det kommer bli oerhört tufft ekonomiskt framåt. Därför ska vi vara glada över att vi gick 13 miljoner kronor plus, sa Ulrika Jeansson (S).
Sverigedemokraterna ville se en återremiss av årsredovisningen.
– Årsredovisningen saknar ett mångkulturellt bokslut, det vill säga massinvandringens totala inverkan på den kommunala ekonomin, sa Torgny Maurer.
Något som röstades ned med tydliga siffror och som Ulrika Jeansson tog lätt på.
– Jag förstår inte ens tanken. Det är allmänt känt att tjocka människor som jag belastar den kommunala ekonomin mer, ska vi ta fram speciella siffror vad olika grupper kostar? Så fungerar det inte, tyckte hon.
Kommunens köp av Hällestadgården för 36,1 miljoner kronor från egna fastighetsbolaget Vallonbygden röstades igenom. SD motsatte sig köpet bland annat "på grund av det osäkra ekonomiska läget i världen", men fick inget gehör för det.
Vänsterpartiet hade lämnat in en interpellation och en motion gällande samma ämne "Integration gör samhället mer hållbart".
– Det var synd att det inte blev någon debatt här ikväll. Finspångs kommun borde steppa upp sig lite när det gäller att jobba med integrationen i bred bemärkelse. När vi höll på att jobba med den här frågan visade det sig finnas statliga medel att söka för just det här, vilket jag hoppas att kommunen vill göra. Det behövs inget politiskt beslut för att söka pengarna, berättade Stefan Carlsson (V).
Debatten i ämnet sköts fram till nästa möte i kommunfullmäktige den 18 maj.