Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Upp och ned för backhoppningen

Det handlar om backhoppningen inom Finspångs AIK, som var livaktig en gång i tiden.

Backhoppare och ledare i FAIK, framför stora Kraftkärrsbacken, när det begav sig.

Backhoppare och ledare i FAIK, framför stora Kraftkärrsbacken, när det begav sig.

Foto: Privat

Finspångs kommun2019-12-22 08:00

Närmare bestämt under 1960- och 70-talen, då FAIK förfogade över två hoppbackar och hade entusiastiska ledare som lade ner mycket arbete, för att hålla de två backarna i fullgott skick, kan vi läsa i FAIK:s jubileumsbok från 1987

Och den stora Kraftkärrsbacken höll så bra kvalitet, att FAIK arrangerade både Götalandsmästerskapen och distriktstävlingar, när snöförhållandena så medgav. Och det var alltid välarrangerade backtävlingar.

Under den här perioden var ungdomsverksamheten livaktig och man kunde notera fina framgångar i ungdomsleden. De främsta i tävlingssammanhang var Leif Andersson, Lars Henriksson, Östen Örtgård, Lars Stålberg och Jan-Erik Björling samt Aimo Illovara.

FAIK hade också många ledare, som höll i backhopparsektionen och det var Harry Gertham, Arvid Falkenberg, Fabian Backström, Rolf Ekholm, Claes Axelsson, Gösta Björling och Claus Kivivirta.

Den första backen byggdes 1945 vid Norrmalm och den blev så småningom en ungdomsbacke.

1951 beslutade backhoppningsintresserade att bilda en egen förening, men det slutade dock med att man istället gick in som en sektion i FAIK.

Under närmaste åren byggdes sedan Kraftkärrsbacken på Grosvadsområdet.

Calle Björk kom till FAIK från Borggård och tog DM-guld för FAIK redan 1952. En annan duktig hoppare var Gunro Lindberg, som senare i livet blev allsvensk fotbollsmålvakt i IFK Göteborg.

Intresset för backhoppningen minskade dock med åren, bland annat beroende på dåliga vintrar. Anläggningarna förföll  och sektionen lades ned.

-

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!