Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ulf njuter på brädan när viruset härjar

17 grader i aprilsolen, men betydligt kallare i vattnet. Då ska Ulf Mörnstrand paddla ståbräda till Igelfors.

För någon vecka sedan låg isen i kanterna. Målet är Igelfors i det fina vårvädret när Ulf Mörnstrand gör sin första längre tur på bräda i år.

För någon vecka sedan låg isen i kanterna. Målet är Igelfors i det fina vårvädret när Ulf Mörnstrand gör sin första längre tur på bräda i år.

Foto: Christer Andersson

Finspångs kommun2020-04-13 12:00

Han kliver på sin uppblåsbara SUP (stand up paddle) nära badet i Lotorpsån och fortsätter under bron och upp i Ormlången.

– Hehe, man är kaxigare här än ute på fjärden, säger han med paddeln i ena handen och skrattar gott.

Lite längre fram hukar han ned på knä och glider försiktigt in till strandkanten för att inte skada sin bräda.

– Jag vill köra lite längre nu när det är så fint väder, jag bara varit ute fem gånger i år och gjort kortare turer, berättar paddelentusiasten när han tagit sig upp på land.

Strax söder om Igelfors ska han bli upphämtad. Han räknar med att 17 kilometers paddling i en avstressande natur kommer att ta honom tre timmar.

– När coronaviruset ställer saker på sin spets känner jag att det finns vissa grejer man kan göra. Vandring, löpning i skogen, golf, orientering, kajaker och paddelbrädor in mot sommaren. Vattnen här uppe är idealiska. Omväxlingen med sjöar och åar är mycket bra, tycker idrottsläraren som numera bor i Finspång.

Han har paddlat som motionär i 35 år, men det var först för fyra år sedan han fastnade SUP.

– Jag känner mig friare på något sätt. Jag sitter inte låst. Men det går inte lika fort som i en kajak och brädan är jobbig att paddla i motvind. Den ger en gedigen balansträning, framför allt när man börjar bli lite äldre. En fördel är att den uppblåsbara brädan kan man ha med i en ryggsäck. 

Så här års är säkerheten extra viktig. Längst fram på brädan finns en fastspänd påse med klädombyte. Kring ena vristen har han en säkerhetsvajer och över axlarna en flytväst. 

Är inte det här farligt?

– Man ska respektera kylan i vattnet. Det låg is här förra veckan. Först måste man lära sig ordentligt. Paddlar du utmed land och känner dig trygg med det kan det vara okej, men inte ut till havs, svarar han.

Från land ser det så enkelt ut när han balanserar på den ranka brädan. Den som vill lära sig börjar från liggande på brädan, reser sig till att paddla knästående för att till sist komma upp och kontrollera stående paddling med varierande kraft.

– Går man på lina varje dag blir man bra. Har man motivationen kommer man snart in i det. Kvinnor brukar lära sig dubbelt så fort som män i början.

I Finspångstrakten har den stående paddlingen ännu inte slagit igenom på bred front.

Ulf driver Arkö kajak och har inga planer på någon filial i Finspångstrakten, men kan tänka sig att hålla introduktionskurser om intresse skulle finnas.

Karta: Yxviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!