Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tradition hålls vid liv - men på annorlunda sätt

När mängder av arrangemang ställs in lever en tradition vidare. Reveljen genomförs, men i något annorlunda skepnad.

Så här såg det ut 2018, när Finspångs förenade musikkårer, tågade i centrum. Reveljen genomförs även i år, men får ett annorlunda upplägg.

Så här såg det ut 2018, när Finspångs förenade musikkårer, tågade i centrum. Reveljen genomförs även i år, men får ett annorlunda upplägg.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2020-04-15 15:00

Reveljen är en tradition som funnits i över 130 år, ända sedan omkring år 1884–1885.

– Reveljen har alltid genomförts, förutom en gång under Andra världskriget, när den fick ställas in på grund av att många låg i beredskap, berättar Per-Olof Florebrant i Finspångs förenade musikkårer.

I coronatider tvingas många ställa in sina arrangemang, men 26 april, sista söndagen i april, planerar Finspångs förenade musikkårer och Finspångs Skolmusikkår, att Finspångsborna enligt traditionen, ska väckas av musik när våren hälsas välkommen.

– I dessa tider när så mycket ställs in, känns det ännu mer angeläget att traditionen hålls vid liv. De flesta uppskattar att vi går runt och spelar.

Men på grund av coronaläget kommer det att bli ett annorlunda upplägg på Reveljen detta år.

– Vi kommer inte ha någon gemensam konsert på Bergslagstorget och det blir ingen konsert i form av Svenska Arméns tapto vid slottet på kvällen, berättar Per-Olof Florebrant.

Finspångs förenade musikkårer och Finspångs Skolmusikkår, tågar på varsin sida av Finspång och spelar musik.

– Vi kommer att ha glesare led, med längre avstånd mellan musikanterna. Vi är cirka 20 personer i Finspångs förenade musikkårer, som går på västra sidan och vi gör ett par stopp och spelar vid lasarettet och Betaren. Skolmusikkåren börjar i Viggestorp och spelar sedan på olika platser på den östra sidan av Finspång. Det känns bra att Reveljen lever vidare, konstaterar Per-Olof Florebrant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!