Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stämmer kommunen för Kastanjegården

Arnfinn Röste som äger Kastanjegården, förbereder just nu en stämning mot Finspångs kommun.

Barbro Holmgren och Robert Zetterberg framför Kastanjegården i Rejmyre, som står och förfaller sedan flera år.

Barbro Holmgren och Robert Zetterberg framför Kastanjegården i Rejmyre, som står och förfaller sedan flera år.

Foto: Sören Boström

Finspångs kommun2020-06-08 08:00

Tidigare sjukstugan Kastanjegården i Finspång, står och förfaller sedan flera år. Till stort förtret och förargelse för inte minst grannar till byggnaden:

– Det har varit förskräckligt att se Kastanjegården förfalla så här under många år, säger Barbro Holmgren, som bor nära byggnaden. 

Vad är dina tankar om den här situationen?

– Jag hoppas fortfarande att huset kan räddas på något sätt. Att någon kan renovera det och i framtiden använda det till bostäder eller något annat.

Och Robert Zetterberg, som bott i Rejmyre under många år, tillägger:

– Många Rejmyrebor har minnen med det här huset, allt från att man fötts i det här huset, när det var sjukstuga till att det var förskola och bibliotek.

– Men risken finns väl att byggnaden börjar bli så dålig, att det blir för dyrt att renovera den och då istället riva den. 

– Jag hoppas i alla fall att något händer och att den inte bara står och förfaller ännu mer. 

Nu förbereder ägaren och därtill förre ägaren av Reijmyre Glasbruk, Arnfinn Röste, en stämningsansökan mot Finspångs kommun, som sålde byggnaden till Röste för 300 000 kronor år 2004.

Så här förklarar han för Folkbladet i ett mail:

För 25 år sedan, 1995, gick ett av mina aktiebolag in som hälftenägare till Reijmyre Glasbruk, vilket det i stora drag kvarstod som fram till slutet av 2018.

Rekordsommaren 2018 blev ödesdiger för glasbrukets fabriksförsäljning. Det var så varmt att asfalten smälte på vägen och parkeringen, och inga kunder kom på hela sommaren.

Under dessa i stort sett 25 år investerade vi delägare en hel del i glasbruket och arbetade utan ersättning för att ge detta unika industriella konsthantverk och kulturarv en framtid.

Under tiden investerade stat och kommuner i Småland en hel del skattepengar i glasbruken där, men Reijmyre Glasbruk förblev utan stöd.

Glasmuseet i samverkan med hembygdsföreningen blev en lyckad satsning, liksom Värdshuset och Hantverksbyn från kommunens sida. Planen var att Carl-Jan Granqvist, skulle göra en storsatsning i likhet med Grythyttan, som han avsåg att sälja, men kommunen tackade nej!

Fokus förblev från kommunen att se glasbruket som en fabrik, med kollektivavtal under IF Metall, och inte som ett kulturarv med konsthantverk och konstnärsskap i fokus.

Statens Fastighetsverk såg dock liksom Länsstyrelsen, en möjlighet att ta över Glasbrukets byggnader och förvalta dem som ett kulturarv,

Som en del i min satsning på den konstnärliga delen i samband med förhandlingar om att göra Glasbruket till en filial till Örebro Universitet, i likhet med Måltidens hus i Grythyttan, så förvärvade ett av mina aktiebolag Kastanjegården av kommunen den 1 juni 2004, som en del av satsningarna med Örebro universitet, för att nyttja för gästande glaskonstnärer, formgivare och studenter till Glasbruket.

Förhandlingarna drog ut på tiden på grund av bristande intresse från kommunen, som istället kom med ett förslag att vederlagsfritt nyttja Kastanjegården för förskoleverksamhet från den 1 september 2007 till den 31 augusti 2010.

Finspångs kommun sparade enligt uppgift 1,5 miljoner kronor under dessa tre år genom att slippa ett nybygge och nyttja Kastanjegården gratis!

Motprestationen enligt avtal var att återställa Kastanjegården i ett bättre skick än vid inflytten, och företa en nödvändig mindre takreparation på flygelns läckande tak under nyttjandetiden.

Ansvarig för detta var kommunens lönsamma fastighetsbolag Vallonbygden.

Men vid avflytt hösten 2010 slog kommunen av elektriciteten, och värmesystemet med radiatorer och rör frös sönder.

Allt detta utan att förvarna mig.

Finspångs kommun vidtog inga åtgärder för att uppfylla sina åtaganden, vilket nu leder till mitt bolags skadeståndstalan, mot Finspångs kommun, som mitt juridiska ombud förbereder, nu när jag har lämnat Glasbrukets verksamhet för gott.

Skadeståndstalan mot Finspångs kommun avser förstörelsen av Kastanjegården, samt nedlagda kostnader av ett av mina aktiebolag för nödvändig upprustning av Glasbruksfastigheten tillhörig kommunen, samt Fabriksbutiken.

Innan dess önskade jag ha ett gott förhållande till Finspångs kommun, trots mycket stora besvikelser under årens lopp.

Detta är det enda jag önskar kommentera avseende Kastanjegården, vilken blivit till ett stort lidande för mig, och de forna kollegorna på Glasbruket, samt grannar i Rejmyre."

Folkbladet har bett Finspångs kommun, att kommentera Arnfinn Röstes planer på att stämma kommunen angående Kastanjegården.

Kastanjegården

Kastanjegården i Rejmyre står tom och övergiven sedan flera år.

Den byggdes under 1940-talet, som sjukstuga och fungerade som sådan i många år.

Men sedan sjukstugan lades ner, har det bland annat funnits förskola, bibliotek och vandrarhem i lokalerna.

En period fanns det också ett projekt, som hette Resurscenter Kraftkällan, som var inriktad på verksamhet för arbetslösa och långtidssjukskriva kvinnor, som ville syssla med konsthantverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!