Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Släkt- och hembygdsforskning ska underlättas

Åtminstone hos Finspångs kommun, som nu scannar in massor av gamla bilder.

Finspångs kommun scannar just nu in massor av bilder, för att underlätta släkt- och hembygdsforskning. Bakom jobbet står bland annat Urban Larsson, Clayton Thållén Dial och Robert Davidsson.

Finspångs kommun scannar just nu in massor av bilder, för att underlätta släkt- och hembygdsforskning. Bakom jobbet står bland annat Urban Larsson, Clayton Thållén Dial och Robert Davidsson.

Foto: Sören Boström

Finspångs kommun2020-05-11 12:00

Nyligen skrev vi om att släkt- och hembygdsforskning ska gå lättare att klara av hos Finspångs kommun!

Idag berättar vi om vilka som utför jobbet på kommunen, där man alltså håller på att scanna in massor av gamla bilder  just nu.

– Vi är flera som just nu hjälps åt med det här jobbet, det vill säga scannar in bilderna och skriver in alla texter som hör ihop med bilderna, säger Robert Davidsson, kommunikatör hos kommunen.

– Bland annat gäller det hembygdsforskaren Eric Larsons bildskatt, som han donerade till kommunen för många år sedan och som vi nu alltså scannar in på datorn och lägger ut i mediaportal på kommunens hemsida i vår.

– Vi lägger också in vissa sökord, exempelvis ett namn, så att man därigenom lättare kan hitta det man söker. 

Läser ni in alla bilderna?

– Ja det är vår ambition, och i första hand prioriterar vi bilder med människor på. 

– Dessutom har vi många bilder på torp, som finns i kommunens kulturmiljöprogram och i gamla byggnadsinventeringar, som vi har tillgängliggjort redan nu.

– Vi kommer även att digitalisera kartor över olika områden. Något som också blir bra för forskning, om man letar efter ett torp eller något annat.

Urban Larsson, som är arkivarie hos Finspångs kommun säger så här:

– Dels är det bra att de som forskar nu kan komma åt bilderna, även om man inte befinner sig i Finspång, dels är det bra att man slipper plocka med originalbilderna, för då håller de längre.

– Här handlar det en hel del om bilder å turbiner och kanoner, men vad som inte är lika känt är att Finspångs bruk förr drev ett jättestort lantbruk också. Och vi har mycket dokumentation över lantbruket, med lantgårdar, stall och en hel del bilder även på trädgårdsdrängar och annan personal.

– Alla dessa bilder kommer vi också att scanna in framöver.

Många bilder och kartor är från centrala Finspång, men Robert Davidsson nämner även Häfla Bruk:

– Ja, för därifrån har vi också en hel del bilder, som vi också ska scanna in och lägga ut på vår hemsida framöver.

När är ni klara med hela scanningsarbetet?

– Det kommer nog att dröja, säger Clayton Thållén Dial, praktikant hos kommunen och som arbetar med projektet.

– Men redan nu har vi scannat in cirka 400 gamla bilder. Inklusive bilderna från byggnadsinventeringar och kulturmiljöprogrammet kommer vi nog upp i över 1 000 digitaliserade bilder som finns tillgängliga för allmänheten via kommunens mediaportal. Och det fyller på med mer hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!