Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljonbelopp kan sparas på flytt av assistenter

Oron gnager hos brukare och personal inför kommunens planer på att lägga ut personliga assistenter på entreprenad. Målsättningen är att spara miljonbelopp åt socialtjänsten. "Jag är förtvivlad", säger Carola Eklund, anhörig.

Charlotte Jansson Velén, personlig assistent och Carola Eklund, anhörig, har svårt att se att en privatisering gynnar deras situation. Men kommunen behöver spara pengar.

Charlotte Jansson Velén, personlig assistent och Carola Eklund, anhörig, har svårt att se att en privatisering gynnar deras situation. Men kommunen behöver spara pengar.

Foto: Rikard W Larsson

Finspångs kommun2023-04-30 05:00
undefined
Charlotte Jansson Velén, personlig assistent och Carola Eklund, anhörig, har svårt att se att en privatisering gynnar deras situation. Men kommunen behöver spara pengar.

Carola Eklund bor i en villa med sjuke maken Björn som fick en stroke 2009. Maken har hjälp av fyra assistenter som täcker en vecka.

– Vi vill inte förlora den här riktigt, riktigt trygga tryggheten. Jag och min man är oroliga för att dagens personal ser sig om efter andra jobb och att vi plötsligt står utan personliga assistenter. Vi vill inte börja om från noll igen.

Hon säger att känslan av otrygghet är värst:

 – Och då tillhör vi inte de mest utsatta. Tankarna går till ensamma utan anhöriga som sitter själva och inte kan kämpa för sig. Situationen blir utsatt. Jag är förtvivlad. Kommunen har alltid stått för bra kontinuitet.

Carola Eklund förklarar att osäkerheten gör båda oroliga. Björn behöver också känna assistenterna som hjälper honom.

– Vi har levt under de här förhållandena i 13 år, vi är starka tillsammans men det här är jobbigt. Särskilt för Björn. Han ska bo hemma.

undefined
Petra Käll Antonsen, verksamhetschef för LSS och socialpsykiatri, Finspångs kommun.

Charlotte Jansson Velén, 58, är utbildad socionom, har jobbat som kurator, men arbetar i dag som personlig assistent. Som kommunanställd är hon medveten om att hon riskerar att bli av med jobbet om hon väljer att inte flytta med brukaren hon arbetar för.

– Det blir oroligt i alla led. Vi är kort om folk och ordinarie personal jobbar övertid för att få det att gå runt. Hur blir det sedan? Arbetsvillkoren kan försämras för oss – lägre lön och färre semesterdagar – när assistansen blir privat och vi tvingas byta avtal.

Hon och ett 40-tal kollegor berörs. Charlotte är orolig för att hennes sysselsättningsgrad sänks om hon byter arbetsgivare. 

– Jag jobbar 90 procent men arbetstiden brukar justeras vid den här typen av övergångar för att spara pengar. Dessutom räknar jag inte med fler än 25 semesterdagar. Blir det konflikt eller om brukaren går bort kan jag förlora jobbet, berättar Charlotte.

Petra Käll Antonsen är verksamhetschef för LSS och socialpsykiatri i Finspångs kommun. Hon berättar att det finns ett förslag att lägga ut personlig assistans på entreprenad.Tanken är att politikerna i kommunstyrelsen ska få ta del av informationen i maj.

– Förvaltningen har på uppdrag av kommunstyrelsen tagit fram besparingsförslag utifrån det ekonomiska läget. Vi har i ett tidigt skede valt att informera medarbetare och individer med personlig assistans i kommunal regi om förslaget för att vara tydliga och öppna i frågan. Det handlar om ett tiotal ärenden. I brevet som har gått ut har vi varit tydliga med att inga beslut är fattade, säger hon.

undefined
Brevet från Finspångs kommun till anställda som berörs.

Petra Käll Antonsen förklarar att om personlig assistens läggs ut på annan assistansordnare är Finspångs kommun fortfarande – i egenskap av huvudman – ansvarig för verksamhetens finansiering, kvalitet och uppföljningar. Ambitionen är att det inte ska bli några försämringar för personal eller brukare.

– Utgångspunkten är att personal följer med brukaren och fortsätter arbeta i sitt uppdrag men med annan arbetsgivare. Önskar personal vara kvar i kommunal tjänst så arbetar vi för att erbjuda annan tjänst. Det finns behov av duktiga medarbetare inom social omsorg och vård och omsorg. 

Kommunal känner till planerna:

– Vi bevakar medlemmarnas frågor och intressen kring förslaget. Målsättning är att medlemmarnas arbetsvillkor inte ska drabbas bara för att kommunen inte kan hantera ekonomin, säger Niklas Granath, ordförande, sektion Sydost.

Personlig assistent

Ger stöd i vardagen åt människor med stora funktionshinder. Stöttar personer som är beviljade personlig assistans genom LSS.‎

Personen som får hjälp kan antingen ha svårt att röra sig, har en utvecklingsstörning eller ett funktionshinder. Syftet är att brukaren ska kunna leva sitt liv när assistenten hjälper till med mat, hygien och att sköta hemmet.

Det kan även handla om att hjälpa brukaren att vara förälder, kunna jobba eller ett stöd vid fritids- och föreningsaktiviteter eller studier.

Karta: Kommunhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!