I Finspångsboken, med bilder från en svunnen tid, finns det många bilder från nykterhetsrörelsen i Finspång och även en längre artikel, skriven av förre kommunalrådet Torild Lindvall.
Ur den texten kan vi läsa att Godtemplarorden i Sverige infördes 1879 och redan 1883 kom den till Finspång. Närmare bestämt till Lotorp och logen nummer 413 Seger samt logen 497 och logen Finspångs väl i centrala Finspång.
Enligt boken var dock brukspatron Carl Ekman och brukspredikanten inte glada åt dessa logen och betraktade dem med stor ovilja.
Det var så pass illa att Ekman inte ens ville upplåta en samlingslokal åt dem och det gjorde att inte heller någon av bruksfolket vågade hysa in dem. Det bidrog säkert till att dessa två loger bara fick en kort livstid.
Men redan 1885 bildades logen Kättingen i Hällestad och sedan följde bildandet av logen Järnviljan i Finspång och bakom den stod Johan Vidman från Hällestad.
Därmed började oviljan att försvinna och nykterhetsarbetet att erkännas. Brukets ledning upplät till och med lokalen Kulan för logens sammankomster.
Sedan nykterhetsförbundet IOGT och NTO återförenats har alla lokalföreningar i Finspång samlats inom lokalföreningen nummer 1714 med lokalen Hvilan i Torstorp som samlingslokal.
Det yngsta nykterhetsförbundet i Finspång är Motorförarnas Helnykterhetsförbund MHF. Lokalavdelningen bildades 1929 och är fortfarande aktiv och arbetar främst för helnykterhet vid ratten och för mer trafiksäkerhet.