Under hela februari gick affärerna bra för klädbutiken Royal i Viberga, med nysatsningen på damkläder. Årsomsättningen låg på sex miljoner kronor.
Nu är läget helt annorlunda.
Butiksägaren Fredrik Brungs arbetar ensam. Personalen är uppsagd, kassan är tom och leverantörsfakturorna ligger på hög.
– Det var på eftermiddagen en måndag för tre veckor sedan. En leverantör ringde och frågade om jag ville avboka ordrar eller få längre kredittider. Han berättade om att andra skickat in konkursansökningar och om gråtande kunder som inte kan betala sina fakturor, berättar Fredrik Brungs.
Då kom han på sig själv, att han bara haft en enda kund den dagen, när det skulle ha varit högtryck för vårkläderna.
– Jag hade varit så fokuserad på alla nya varor som kommit in. Då hade vi 300 kronor i kassan. Sedan dess har det varit helt dött. På en dag gick proppen ur totalt i branschen. För mig blev det verklighet först då, berättar Fredrik Brungs i sin butik.
Det är dagen efter hans nödrop genom halvsidesannonsen i lokala dagstidningarna, när han skulle ha firat damavdelningens ettårsjubileum med tårta, modevisning och makeup-trender.
– Jag har aldrig gjort något så desperat. Så här många kunder har jag inte sett på länge, säger han.
Två anställda är varslade om uppsägning. Möjligheten att korttidspermittera hade blivit för kostsam.
– Det är jobbigt nu. Jag mår skitdåligt. För butiken, ekonomin, min egen försörjning och medarbetarna jag sagt upp. Det är inte kul. Det går fort när jag inte får in de pengar jag behöver för att snurra. Vi var på g. Jag har tappat 90 procent av försäljningen. Nu är vi konkursmässiga. Jag har jobbat med det här i 20 år och vill inte ge upp, men nu känns det mörkt.
Fredrik tänker längre än till höstkollektionen när pandemin kan vara över. Han tror att problemen kommer att släpa kvar länge, med skuldsatta butiker och krisande leverantörer.
– Jag ska snart börja köpa in nästa vår. Nu har jag ringt runt till alla leverantörer, berättat att vår likviditet är noll. Jag har sagt att vi inte kan betala och gjort upp betalningsplaner. Det handlar inte om att tjäna pengar nu, det handlar bara om att överleva, säger han vid kassan.
Inger Rinman är en av kunderna.
– När man bor i Finspång tycker jag att man i första hand ska gynna de affärer som finns här. Det känns oroande för butikerna. Man vet inte var det tar vägen, säger hon.