– Finspång är kärnan i satsningen och dit de mesta av pengarna kommer att gå. Men det finns även några mindre områden i Norrköping, Linköping och Motala som berörs, säger Tommy Karlsson, biolog på Länsstyrelsen och samordnare av arbetet med hotade vildbin.
Av Sveriges drygt 300 arter av humlor och bin är en tredjedel hotade och behöver bli fler för att kunna bidra till pollineringen. Det råder brist på blommor där vilda bin kan få mat samt sandiga miljöer där de kan anlägga bo. Det saknas även miljöer där mat- och boplatser ligger tillräckligt nära varandra.
– Vi har tidigare med god framgång skapat nya livsmiljöer för arterna genom att plantera ut de växter de hämtar pollen från, bland annat på Eliantorps motorbana söder om Finspång, säger Tommy Karlsson.
Länsstyrelsen Östergötland får ett bidrag på 550 000 kronor, från Naturvårdsverket, för insatser inom ett område i norra länsdelen, framförallt i Finspångs kommun, som pekats ut som särskilt värdefullt. Här finns bland annat huvuddelen av landets förekomster av silvergökbi, en starkt hotad art som även är rödlistad internationellt. Länsstyrelsen arbetar sedan flera år med insatser för silvergökbi och andra hotade vildbin i detta område och samarbetar bland annat med Finspångs kommun, Finspångs motorsällskap och Holmen skog kring detta.
– Den här satsningen utgör en glädjande förstärkning av det arbetet. Silvergökbiet är beroende av en viss sorts växter för att samla pollen och det har fungerat jättebra just på motocrossbanan.
Vad skulle hända om silvergökbiet och andra hotade arter skulle dö ut?
– Det är alltid svårt att veta hur det skulle påverka ett visst ekosystem. Det finns många andra arter som är beroende av samma livsmiljöer som guldsandbi och silvergökbi, och som drabbas av att dessa miljöer minskar. Att guldsandbi och silvergökbi minskat så mycket är ett tecken på att många andra bin och pollinerande insekter också har det tufft.
Vad ska de nya pengarna användas till?
– Vi kommer arbeta för att stärka boendeplatserna för de hotade bina och att skapa nya livsmiljöer för dem. Viktiga åtgärder kommer att vara grävning för att skapa sandblottor, röjning av igenväxning, bränning, slåtter, stängsling för att kunna återinföra bete, samt sådd och utplantering av nektar- och pollenrika växter, förklarar Tommy Karlsson.