Fem elever vid gymnasiesärskolan vid Bergska gymnasiet driver UF-företaget som heter UF-ligan.
– Vi tömmer förråd, vindar och källare. Vi säljer namnbrickor och hundberlocker, där vi stansar in hundens eller hundägarens namn. Vi bakar äppelpaj, äppelkaka, bröd, smörgåsar, gör knäck och kola, som vi säljer. Vi samlar in pengar till en skolresa, säger Alma Lejon, marknadsförare i UF-ligan.
Gymnasieutbildningen är fyraårig. Eleverna läser programmet "Administration, handel och varuhantering" och UF-företaget drivs i årskurs ett och två.
– Det roligaste är att träffa nytt folk och att hjälpa de som har det svårt, till exempel genom att tömma förråd.
Bergska gymnasiet samarbetar med Vallonbygden. Under måndagen arbetade eleverna med att tömma förråd i hyreshusen på Ekkällevägen.
– För oss är det guld värt. Det frigör oss till att göra andra jobb. De röjer förråd och vindar, det är många som lämnar kvar saker när de flyttar. De har timlön som Vallonbygden står för, det här är en "win-win-situation", säger Bo Dahlberg, reparatör hos Vallonbygden.
Eleverna får utföra olika jobb, knyta kontakter och lära sig hantera internetbank, swish, fakturor och bokföring.
– UF-företagande är det mest kompletta vi har i skolan. Det är förberedande för vuxenlivet, det är mycket praktiskt jobb och man måste samarbeta, säger Anette Carlsson, lärare vid Bergska gymnasiet.
Vad betyder det för eleverna att driva ett UF-företag?
– Att jobba med riktiga saker ute i samhället – det kan inte bli bättre, betonar Anette Carlsson.
– Det är givande. Dels rör vi oss ute i samhället, eleverna träffar många olika människor och knyter kontakter, påpekar läraren Maria Holmlander.
Bergskas gymnasiesärskola har drivit UF-företag i cirka tio år.
– Jag tycker att det är jättekul. Min pappa driver ett företag, så för mig var det en självklarhet att tacka ja, när jag fick frågan om att leda företaget. Jag skulle vilja driva ett företag i framtiden, säger Natalie Lindberg, vd, UF-ligan.
– Det är kul, vi får testa olika saker, vi bakar och slänger skräp, säger Amanda Pettersson, produktionsansvarig, UF-ligan.
Regeringen har beslutat att landets gymnasiesärskolor ska hållas öppna, till skillnad mot gymnasier och vuxenutbildningar.
– Skola och praktik rullar på som vanligt. Men i dessa coronatider har vi alla ett ansvar att se till att vi inte rör varandra, konstaterar Anette Carlsson.