Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kooperationen kom sent till Finspång

Det vill säga nästan 70 år efter första föreningarna i Sverige.

Här en bild från 1944, med både förtroendevalda och butiksföreståndare hos NÖK i Finspång, i samband med en konferens.

Här en bild från 1944, med både förtroendevalda och butiksföreståndare hos NÖK i Finspång, i samband med en konferens.

Foto: Privat

Finspångs kommun2020-03-15 08:00

Bild från förr

De första kooperativa föreningarna i Sverige bildades redan runt 1850, men till Finspång kom inte kooperationen förrän i oktober 1915.

Då bildades Finspongs Konsumtionsförening, som från början fick 107 medlemmar.

Det kan vi läsa i Finspångsboken, skriven av förre kommunalrådet Torild Lindvall, och där Kooperationens historia i Finspång fått ett eget kapitel.

I boken kan man bland annat läsa att orsaken till att kooperationen kom sent till Finspång, kan ha berott på att konsumenterna redan tidigare kunde ha andelar i Finspångs Handelsförening, med rätt att nominera kandidater, delta i styrelseval och ha rätt till del i vinsten.

En annan orsak kan ha varit osäkra framtidsutsikter för Finspång, sedan Bofors tagit över kanontillverkningen.

Men 1915 skedde starten för kooperationen i Finspång. Först i en förhyrd lokal i den så kallade Tvetströmska fastigheten på Bergslagsvägen och sedan in i fastigheten i hörnet Bergslagsvägen och Kalkugnsvägen.

1929 slogs konsumtionsföreningarna ihop till Norra Östergötlands Konsumtionsförening, NÖK, i Finspång, Doverstorp, Sonstorp, Grytgöl och Prästköp.

Förvärvet av det så kallade Storlagret på Viberga, blev sedan en framgång och permanenta lokaler byggdes 1970. Sedan dess har stormarknaden på Viberga, varit NÖK:s flaggskepp.

NÖK började sin verksamhet med 1 455 medlemmar och en omsättning på drygt 1,3 miljoner kronor.

1986, när Finspångsboken tillkom, hade antalet medlemmar ökat till 19 744 och NÖK hade då en omsättning på nästan 384 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!