GOMORRON!
Det stämmer inte. Så här borde det inte vara.
Nähä, inte heller i februari blir det vinterlikt i denna så kallade vinter, som mest varit en blandning av höst och vår och mest bjudit på blidväder, regn och blåst. Vädret har gjort att halkolyckorna minimerats och det är förstås positivt. Kanske är det så illa, att vintern jäklas och kommer i mars och varar en bit in i april. Men vem vill ha det så? Några vårkänslor lär man inte behöva överväldigas av i år, för det har ju varit vårlikt i månader. Vi som bor i Götaland lär nog få vänja oss vid alltflera milda och gröna vintrar, till glädje för somliga och till bekymmer och vånda för den skara som vill åka skidor och skridskor på fina sjöisar.
Drömmer gör man ju ibland. Nyligen drömde jag om Rune "Sama" Samuelsson, Finspångsprofilen som var förtjust i sport och som avled i slutet på 2015. Varför kom han fram i drömmen? Möjligen för att det denna säsong är exakt 100 år sedan bandysporten etablerades i Finspång och tog sina första skridskoskär på olika sjöisar. "Sama" var en bandyentusiast och deltog i tonåren i Risinge Sportklubb med bandy som huvudsport.
Hösten 1940 var Andra världskriget inne på sitt andra år. Hitlers krigsmaskin härjade i Europa och våldtog det ena landet efter det andra. 22 september den hösten träffades 19 unga män i Risingetrakten för att bilda en idrottsklubb. Den döptes till IK Stjärnan, men bytte redan efter en månad namn till Stjärnviks SK, för att 1942 anta det nya klubbnamnet Risinge SK. Det blev några framgångsrika år med matcher på Gron, innan klubben blev vilande i slutet på 40-talet. 1952 gjordes ett försök att väcka klubben och det lyckades till mitten på 50-talet, då klubben somnade in för gott. En tid på 1980-90-talet hade Finspångs kommun fyra aktiva bandyklubbar: FAIK, Lotorps IF. Regna IF och BK Stigs. Nu är FAIK ensamt om att hålla bandyfanan högt
Vi går mot ljusare tider, men än så länge är det mörkt på kvällstid. Hur angeläget det är att fotgängare bär reflexer i mörkret berättar Finspångsbon Krister Ståhl. För en tid sedan var han med om en otrevlig händelse, som dessbättre slutade lyckligt. Han kom bilande på Bergslagsvägen i riktning mot Finspångs centrum. "Jag körde i lagstadgade 40 km. Vid övergångsstället vid Snippen sprang plötsligt en yngre man, nästan helt svartklädd, över vägen. Jag hann panikbromsa och klarade situationen. Hade han haft reflexer på sig hade jag sett honom tidigare. Det var tur att jag inte körde på honom, men nära var det," säger Krister om upplevelsen.
Kommunens digitala anslagstavla på det forna tornuret i centrum ser ju trevlig ut. Och nu börjar nog kompisarna Jörgen Carlsson och Lars Ståhl att bli nöjda. De har en längre tid tjatat om att återfå en klocka, där allmänheten kan kolla tiden. Och nu har de till viss del blivit bönhörda. För blandat med kommuninformation och reklam visas rätt tid, minut för minut, utan visare visserligen, men digitalt. Det gäller bara för Finspångsborna att hinna stanna upp den där minuten som krävs för att se vad klockan är. "Urstarkt," säger kompisarna och visar Mats Johansson på kommunen sin uppskattning.
I senaste Glimtarna undrade jag om någon Finspångsbo hade koll på hur länge julen dansats ut runt julgranen på Bergslagstorget. Örjan Lindvall i Köping hörde av sig. Han växte upp i Finspång och han har minnen av dansen på Tjugondag Knut från åtminstone 1950. "Det var Nykterhetsorganisationen Verdandi och avdelningen Ljusbringaren som ordnade den och jag tror att det var NÖK som sponsrade med godispåsar. Påsar som blev över åkte man och delade ut till barnhemmet i Risinge", meddelar Örjan.
Rätt svar på senaste ortskluringen var Arkösund. Knäckte nöten gjorde dessa: Ruth Snabb, bröderna Ståhl, Bosse Tisell, Gudrun Bengtsson, Leif Östberg/Regina Andersson, Per Dahlqvist, Bill Persson, Monica Cardegård, Lars-Göran Alvarsson, Finspång, Edit Andersson och Janita Eriksson, Lotorp, Birgitta Nilsson, Sonstorp, Hilli och Berth-Arne Maxe, Borggård, Yvette och Ronny Ripskog, Katterum, Gösta Hultmark, Ljusfallshammar, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Rosemarie Carlsson, Kjell Storm, Göran Bergljung, Christina Hertz, Torsten Heimstrand, Bo Sonelin, Lennart Pehrsson, Norrköping, Nisse Sjödin, Åby, Jan-Olof Ek, Kolmården, Gun-Britt Holmgren, Linköping, och Allan Carlsson, Norrtälje.
Månadens kluring söker inte en ort, utan, för omväxlings skull, en sjö. Bo Sonelin har knåpat ihop den och lyder som följer: Lövträd+utdragen+buske. Svarsalternativ är 070-413 14 62 eller ett sms.