Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Har egen container vid skogsbränder

Räddningstjänsten i Finspång håller på att utrusta en container inför framtida skogsbränder.

Styrkeledaren Torbjörn Johansson visar en del av den utrustning som ingår i Räddningstjänstens egen container, där hela långsidan går att öppna.

Styrkeledaren Torbjörn Johansson visar en del av den utrustning som ingår i Räddningstjänstens egen container, där hela långsidan går att öppna.

Foto: Sören Boström

Finspångs kommun2020-02-01 12:00

En stor rödmålad container ha köpts in och håller på att utrustas hos Räddningstjänsten i Finspång. Den lär vara den enda i sitt slag i Östergötland.

– Vi har haft containern i tre år redan, men håller fortfarande på att utrusta och utveckla den, som en resurs inför framtida skogsbränder, berättar brandinspektören Daniel Svanér.

Hur kan en container användas under skogsbränder?

– Den är tänkt att köras ut av en lastbil till skogsbranden och då är den fylld med olika material, som olika slags grova slangar och kopplingar, men även ett par motorsprutor, elverk, sex kubikmeter självresande kar, en whiteboardtavla och en mikrovågsugn.

Vad är de två sista sakerna tänkta för?

– En whiteboardtavla är bra att ha, eftersom vi tänkt använda containern som en stabsplats ute på en brand, när containern tömts på materialet.

– Då är det bra att ha whiteboardtavlan för att bland annat sätta upp kartor på.
 Mikrovågsugnen är tänkt för att värma mat och dryck i de fall,  då, alla inte kan gå ifrån samtidigt för att äta.

Har containern varit ute i skarpt läge än?

– Ja, en gång har vi lånat ut den till en skogsbrand i Tjällmo och vi är beredda att låna ut den även i framtiden vid behov.

–  Och vi använde den själva vid en skogsbrand i Mottorp i fjol. Då var dock inte containern fullt utrustad, men fungerade ändå som en bra extraresurs. 

Skiljer den sig något från en vanlig godscontainer?

– Ja, den är öppningsbar med dörrar längs ena hela långsidan, så att vi lättare ska kunna lasta in och ur vårt material.

Och kostnaden?

– Själva containern kostade i inköp 80 000 kronor inklusive rödmålningen. Sedan tillkommer då utrustningen som vi väljer att lägga in i containern.

–  Dessutom har vi numera även en drönare till vårt förfogande. Den är först och främst inköpt för att nyttjas som resurs vid en skogsbrand av oss så att vi kan få en snabb överblick av storlek, vegetation, övriga risker såsom stup samt var vägar och vattendrag finns. 

Hur gjorde ni förr?

– Innan vi hade drönaren, så fick vi gå runt området för att bilda oss en omfattning samt självklart användningen av kartor.
–  Men drönaren har även visats sig vara användbar vid andra tillfällen såsom eftersök  av försvunna personer. Den fungerar även i mörker, då den har en IR-kamera.

– Så drönaren har blivit ett mycket bra hjälpmedel för oss, på flera sätt, fastslår Daniel Svanér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!