Behovet av skyddsvisir är enormt inom vården. Därför vill Curt Nicolingymnasiet i Finspång göra insatser för att hjälpa till i coronakrisen.
– Vi har tekniken inom 3D-print, därför kände vi att vi vill göra utrustning som kan hjälpa vården, säger Stefan Abrahamsson, biträdande rektor vid Curt Nicolingymnasiet.
Under påskhelgen tillverkas närmare 300 hållare.
– Tillsammans med overheadplast blir det skyddsvisir som vi skänker till vården. Vi gör det här i samarbete med Siemens, berättar Stefan Abrahamsson.
CNG-eleverna Viktor Karov och Martin Godlund ägnar påsklovet åt att tillverka hållare i CNG:s verkstad. De blev tillfrågade av en lärare tidigare under veckan och tvekade inte att ställa upp.
– Det känns extra bra att göra insatser när läget är så allvarligt. Det är värt att arbeta några dagar på lovet för att göra något som i sin tur kan påverka att någon människa kan räddas, säger Viktor Karov.
Han påpekar att det är ett perfekt tillfälle för att använda skolans lasersintringsmaskin inom 3D-print till ett gott ändamål.
– Det kanske är en chans man får en gång i livet, att göra såna här viktiga insatser som medborgare i samhället.
Hur påverkas du av coronakrisen?
– Det är nervöst, men själv berörs jag inte överdrivet mycket. Det är tråkigt att inte kunna vistas ute så mycket, men det får man ta. Det finns folk som lider betydligt mer, betonar Viktor Karov.
Eleverna går teknikprogrammet och har arbetat med att lära sig 3D-tekniken de senaste åren.
– Det viktigaste är att ha intresset. Vi har utrustningen och möjligheterna, det vore dumt att inte använda den kompetens vi har i Finspång. Drömmen är att få jobba med 3D-teknik i framtiden, men var man hamnar får man se, säger Martin Godlund.
Viktor Karov har andra framtidsplaner.
– Jag drömmer om att bli lärare, men först ska jag göra värnplikten och sedan kanske arbeta inom försvaret ett tag, säger han.
Tidigare har eleverna fått tillverka många olika saker i övningssyfte.
– För mig är den största belöningen om hållarna används i praktiken inom vården, säger Viktor.
Skärtorsdagen, påskafton och påskdagen tillbringar de i Bildningens verkstadslokal.
– Om det här blir populärt och uppskattat kan vi absolut tänka oss att fortsätta med det här, konstaterar Viktor Karov.