Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cirkusmagi ska placeras på Kulturhusets tak

Olav Lundes frusna ögonblick kommer att vaka över Finspång. Konstverket "Balansera på luft" ska upp på Kulturhusets tak.

"Balansera på luft" med konstnären Olav Lunde. Den fångar ett fruset ögonblick av cirkusmagi efter en idé från den akrobatiske sonen.

"Balansera på luft" med konstnären Olav Lunde. Den fångar ett fruset ögonblick av cirkusmagi efter en idé från den akrobatiske sonen.

Foto: Christer Andersson

Finspångs kommun2020-04-21 15:00

Balanserande på en arm, med böjd kropp och benen upp i luften. En stelnad rörelse omvandlad till en metallskulptur av rostfria stålstänger.

Idén föddes när Finspångskonstnären Olav Lunde såg en av hans akrobatiska söner utföra balansnumret.

– En person beskrev det mycket bra; att finna balansen är att röra sig kring balanspunkten, säger Olav vid den upp- och nedvända skapelsen hemma på tomten.

Med blygsam hjälp bär Olav fram den stora stålkonstruktionen på den soliga gräsmattan intill sjön Flaten och lägger armen runt den. Mot den ljusblå vårhimlen blänker metallen och fångar blicken. 

Verket ska symbolisera cirkusmagi, något som stannar kvar på näthinnan som ett overkligt minne. Något omöjligt. 

Olav Lunde vill visa vad ungdomar är kapabla till. 

2017 kom idén, under fyra sommarveckor 2018 blev den förverkligad som en del av projektet med Cirkusslottet. 

– Det var kul att samarbeta, normalt sett jobbar jag själv. Det var för torrt i gräset för att svetsa vid slottet. Vi gjorde det här i stället, berättar Olav Lunde.

Fem entusiastiska ungdomar hjälpte till som ett sommarjobb. De fick lära sig verktygen, gjorde formar i trä och svetsade.

– Den är transparant mot himlen. Då förändras den utifrån väder och allting. Den glänser till så man ser att det är något där. Den kommer förändras i olika väder, säger Olav Lunde.

Han berättar hur hans skulpturer förvandlas under arbetets gång. 

– Jag har insett att det finns ett visst ögonblick när de övergår från att vara en bit metall eller trä till det börjar prata med mig. Då har jag kommit fram, förklarar han.

Hur många svetspunkter finns det på verket?

– Tusentals, svarar han leende.

Det 3,60 meter höga konstverket ska monteras på Kulturhusets tak och vara belyst på nocken av gaveln vid Hörnan mot rondellen. Placeringen ska även signalera lite fara.  

Kommer den att bli ett stort vindfång?

– Nej, absolut inte. Jag har låtit den stå på min balkong sedan jag byggde den och det har blåst storm. Den rör sig inte, det blåser rakt genom. Det kommer också sitta en säkerhetsvajer för säkerhets skull om fundamentet skulle gå sönder, så kan den inte ramla ner, svarar Olav.

På marken kommer den lilla förlagan, den taktila versionen i rostigt järn, att stå.

– Man ska kunna röra den och ta in den via andra sinnen än genom synen, man kan känna den. Det blir spännande att se den där uppe. En väldigt bra placering. Den gör nog platsen mer spännande, att det händer saker vid Kulturhuset. Ett bra tillskott till miljön där, berättar Olav Lunde.

Utöver blänkande och rostiga metaller jobbar Olav Lunde även med sten och betong. 

– Att ge liv till gamla saker är som en sorts hyllning till vad de har varit förr, att de får leva vidare och inte bara kastas och smälts ned. Det är ofta mycket arbete bakom varje del som framställts, berättar han och visar material och olika skapelser i sin utomhusverkstad.

Lördagen 12 september (framflyttad från 25 april) invigs "Balansera på luft". Samtidigt invigs även Jonathan "Ollio" Josefssons färgstarka målning "Mural" som redan är på plats på Bergska skolan. Den 42-årige Göteborgaren började som graffitimålare. Hans måleri är ofta i stora format.

Lunde och Josefsson kommer också att ha gemensam konstutställning på kulturhuset, 12-25 september.

– Jättekul att olika konststilar möts som i en symbios, tycker Olav Lunde.

Konstnären

Fullständigt namn: Nils Olav Kristian Lunde.

Född: Augusti 1970.

Bor: Sandudden, utanför Finspång.

Familj: Sambo Linda och barnen Gjendine, Joen, Vidar, Sander, Arvid och Elia.

Yrkeskarriär: Formgivare, illustratör och skribent inom media och reklam. Bildkonstnär och skulptör.

Förebild: Måste nog säga min mamma. Hon hade mycket kloka tankar och slutade aldrig att vara nyfiken.

Karta: Flasbjörke
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!