En potta, värdig att finnas på ett slott, i det här fallet Finspångs slott!
Det kan vi visa idag, efter att ha hittat två pottbilder, i hembygdsforskaren Eric Larssons stora samling av bilder, som han hittade under många års letande på olika håll i Finspång.
Eric skriver nästan alltid bildtexter, till sina arkiverade bilder och under en av pottbilderna kan vi läsa följande:
"Brukspatron Ekmans potta, 1870-80-tal".
Han skriver alltså inte om pottan tillhörde Carl eller Axel, men med tanke på att Axel Ekman föddes 1869, vågar man väl sia om att det var Axel som använde pottan på Finspångs slott.
Och man får väl konstatera att det som sagt handlar om en extra ordinärt fin potta.
Väl värd att fotograferas och därmed sparas för framtiden.
Var själva pottan finns idag, framgår inte av Eric Larsons noteringar, men om någon läsare har kunskaper om detta, vore det förstås roligt att få höra om detta.
Som upplysning till den yngre delen av läsekretsen, kan vi tillägga att förr tiden användes pottor nattetid, då man inte ville ta sig till utedasset (som det troligen fanns ävenpå Finspångs slott på 1800-talet...)
Nattkärlen förvarades antingen under sängen eller i ett särskilt så kallat pottskåp. De började försvinna under 1800-talet i takt med att allt fler fick tillgång till toalett inomhus.
Idag används pottor främst av små barn under potträning, i en övergångsfas mellan att använda blöjor och att använda toaletten. Det förekommer även att pottor används av personer med vissa rörelsehinder eller i fritidshus eller andra boenden där toaletter saknas.