Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Året på ängen" är i full gång

Närmare bestämt Holmsjöhultängen som Naturskyddsföreningen arrenderar.

Gott om information finns det, för alla som besöker Holmsjöhultängen, inklusive en fyllig broschyr.

Gott om information finns det, för alla som besöker Holmsjöhultängen, inklusive en fyllig broschyr.

Foto: Sören Boström

Finspångs kommun2020-04-02 08:00

Naturskyddsföreningen i Finspång, firar 25-årsjubileum med Holmsjöhultängen nära Igelfors!

Och det gör man med en ny satsning, som döpts till "Året på ängen."

– Vi firar jubileet, med att komma hit till ängen sista måndagen i varje månad under hela året, för att hela tiden dokumentera förändringar som sker, säger Kenneth Lekberg från föreningen.

Är det första gången ni gör en sådan här helårssatsning?

– Ja, för hittills har vi enbart haft våra fasta arrangemang här, det vill säga vårstädning i april, Valborgsfirande, slåttergille i början av augusti med efterarbete, samt höströjning i oktober.

– Men nu ska vi alltså dessutom komma hit varje månad och kolla bland annat förändringar för växtligheten och fågellivet och när 2020 är slut, har vi tänkt göra en summering av vad månadsträffarna har gett oss.

Vem äger ängen?

– Det är Holmen och vi arrenderar ängen sedan 1995. Då var ängen, som har anor sedan 1600-talet, på väg att växa igen. Men sedan dess har vi röjt ängen under alla år och vi har satt upp fårstängsel, för efter slåttern har vi får som går och betar här i ungefär tre veckor, vilket är mycket värdefullt.

– Vi får också EU-pengar, via Jordbruksverket, för omkostnader och området ingår i nätverket Natura 2000, som startades inom EU för att hejda utrotningen av djur och växter och förhindra att deras livsmiljöer förstörs.

Har det hänt mycket här sedan ni tog över ängen 1995?

– Ja. Bland annat kunde vi räkna till drygt 100 olika växter och blommor 1995, något som numera stigit till 213 olika arter!  Här kan nämnas orkidéerna nattviol, tvåblad och jungfru Marie nycklar liksom smörboll, skogsklocka och stor blåklocka.

– Och när det gäller fjärilar, har vi vissa år kunnat räkna in hela 40 olika arter av dagfjärilar här på ängen.

– Tack vare vårt ideella arbete, vill jag nog påstå att vi återskapat en fin slåtteräng. Men för att gynna den biologiska mångfalden, lämnar vi vissa delar av ängen orörda.

Får vem som helst komma till ängen?

– Ja, man behöver inte vara medlem i Naturskyddsföreningen för att komma hit, säger Kenneth Lekberg. Och det finns bord och bänkar, om man vill sitta ner en stund och ta en medhavd fika.

– Ängen är väl värd ett besök, där den ligger vackert, precis vid kanten av Holmsjön.

– Jag kan också nämna, tillägger Kenneth Lekberg, att Finspångs församling brukar ha en gudstjänst här varje sommar och det är svårt att tänka sig en gudstjänst på en vackrare plats än vår äng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!