Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Apoteket har en mångårig historia

I Finspång startades första apoteket upp redan 1856 vid Finspångs bruk.

Innehavaren och personalen vid Finspångs apotek år 1948. I bakgrunden ses samma uppställning av flaskor som den andra bilden på den här sidan från 1890.

Innehavaren och personalen vid Finspångs apotek år 1948. I bakgrunden ses samma uppställning av flaskor som den andra bilden på den här sidan från 1890.

Foto: Privat

Finspångs kommun2020-04-05 10:00

Det här är långt innan skådespelande apotekaren Leif V Eriksson, styrde på apoteket i Finspång.

Närmare bestämt den 1 november 1856, då brukspatron Carl Ekman beviljades rätten att starta det första apoteket vid Finspångs bruk.

Det allra första apoteket förlades i läkarrummet i anslutning till bruksläkarens bostad i södra slottsflygeln. Något man kan läsa om i "Finspångsboken, bilder från en svunnen tid", med förre kommunalrådet Torild Lindvall vid skrivmaskinen.

Men ganska snart gick flyttlasset för apoteket till den kontorsbyggnad, som senare skulle inrymma Metallverkens lager.

1880 flyttades apoteket till brukets sjukhusbyggnad och blev kvar där i 50 år.

Den här byggnaden låg vid något som på den tiden kallades för Marknadstorget.

Frågan är var Marknadstorget låg, men troligen var det vid den parkering, som idag används för besökare till dagens sjukhus och de som jobbar på industrin.

I den byggnaden blev apoteket kvar i 50 år, innan det flyttade in till en lokal på Jonas Wenströms väg.

1969 var det dags för apoteksflytt igen, den här gången till lokaler i förvaltningshuset på Bergslagsvägen och där nämnde Leif V Eriksson var chef under många år. Och det var väl under den här perioden som apoteket fick namnet Bruksapoteket.

Många minns nog den här tiden och själv har jag ett minne av att Leifs egenhändigt tillverkade "kanonsenap" var något alldeles speciellt i smakväg och en produkt som såldes extra mycket till julmaten!

Idag finns apoteket inne i Kristallen, men nu heter det inte Bruksapoteket längre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!