Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Alternativen är ännu sämre"

Det här var första veckan som korttidspermitterade för Grängesarbetarna Mikael Karlsson och Göran Eklöv i Finspång.

Mikael Karlsson och Göran Eklöv har permitterats och hoppas nu att produktionen på Gränges ska komma igång så snart som möjligt

Mikael Karlsson och Göran Eklöv har permitterats och hoppas nu att produktionen på Gränges ska komma igång så snart som möjligt

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2020-04-04 18:00

– Det är inte bra, men alternativen är ännu sämre. Det är ju varsel och uppsägning, till slut nedläggning. Man gör det här för att rädda företaget och jobben. Företaget ska ha en eloge som gör det här i stället för att varsla, säger gjutaren Göran Eklöv om den ovana situationen efter coronautbrottet.

Det som gäller är 40 procent jobb och 60 procent ledigt. 92,5 procent av lönen.

– Vi förlorar 7,5 procent. Det gör inte så mycket för min del, jag klarar mig, säger Mikael Karlsson om den ekonomiska delen.

Göran har jobbat på Gränges sedan 15 oktober 1984 och aldrig varit med om att bli permitterad.

– Aldrig, det var nära en gång, men det kom inte till vårt skift då, säger Göran på parkeringsplatsen utanför jobbet.

Från och med den här veckan har Gränges tagit del av regeringens åtgärdspaket för svenska företag där möjlighet till korttidspermittering ingår.

– Det är både färre arbetstimmar och färre arbetsdagar i nya schemat, berättar Göran som jobbar femskift.

Solen skiner över Finspång och våren är på väg, men aktiviteten på verkstadsområdet är inte som den varit.

Aluminiumproduktionen på Gränges Sweden AB har drabbats hårt av världsmarknadsläget efter coronautbrottet. När stora bilfabriker är nedstängda påverkar det även Finspång med tillverkningen av kylarkomponenter.

– Jag har så mycket att göra, fritiden har jag inget problem med. Stor trädgård, hundar, höns, och träning. Fokus nu är att hålla mig frisk. Min förhoppning är att delar av produktionen kan komma igång i slutet av maj, säger Göran.

Bland de 50-tal jobbarkompisarna i lokalen har det inte varit annat än normala förkylningar. Men det finns en försiktighet och många funderingar.

– Jag har jobbat på Gränges sedan 1978. Det här känns lite olustigt. Det är ingen produktion, vi gör lite underhållsarbete för att vi ska vara redo när det är dags att trycka på knappen. Det är lite stressande att inte jobba med de riktiga uppgifterna, säger Mikael Karlsson som jobbar dagtid med kokillgjutning.

Han bor också på landet och har mycket att pyssla med hemma.

– Man kan inte bara sätta sig ned. Vardagen måste rulla på. Jag hoppas att det kommer igång så snart som möjligt. Det här är inget roligt. De flesta av gubbarna känner så, en del säger inte så mycket, säger han.

Totalt har Gränges i Finspång 465 anställda.

Det här gäller till och med skärtorsdagen, då det ska beslutas om fortsättningen.

Karta: Gränges Sweden AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!