– Vi har ett sommarställe utanför Finspång, och när jag åkt förbi området runt Slottsparken har det slagit mig att det är en perfekt plats att anordna discgolf på, säger Anders Källström, Stockholmare och arrangör, med mångårig erfarenhet av sporten, som han själv tävlar i.

Som namnet antyder kan discgolf liknas vid vanlig golf, men i stället för att använda klubba och boll är det en frisbee som kastas i väg i korgar efter en särskild bansträckning.

Även om sporten inte är jättestor ännu så är den, enligt Anders Källström, på frammarsch. En orsak kan vara att det är relativt billigt att ägna sig åt den.

Artikelbild

| På frammarch. Discgolfen är en växade sport. Nu vill Anders Källström få fler kvinnor att börja tävla.

–  En tävlingsdisc kan man få för runt 110 kronor. Men vill man satsa mer kan man köpa avancerade discar med olika flygegenskaper. Det finns de som har med sig 30 stycken på en tävling, säger han.

Nu väntar Anders Källström på de olika tillstånd, bland annat från polisen, som behövs för att förverkliga en tävlingshelg i Finspång, den 21-22 april

– Jag har under fem års tid arrangerat liknande tävlingar på Färingsö utanför Stockholm, också i en slottspark, Det är perfekta platser, säger han.

I Finspång är tanken att det enbart ska vara kvinnor som tävlar.

– Oftast tävlar damer och herrar på samma platser. Nu vill jag ta bort den stress som många tjejer kanske känner om de måste kasta fler kast än killarna och det uppstår en lång kö, motiverar Anders Källström sitt beslut

Hans förhoppning är att få ihop ett 30-tal anmälningar på en bana med 18 korgar, där starten enligt skissen över den tänkta tävlingsplatsen är i Slottsparken.

– Första dagen blir det en vanlig runda där resultatet grundar sig på antalet kast. Andra dagen tänker jag mig ett särskilt system efter seedning för att göra tävlingen lite mer spännande säger han.

Anders Källström hoppas att tävlingen ska ge en skjuts framåt så att fler kvinnor ger sig ut på tävlingsbanorna. För fram till nu har det varit en mansdominerad sport, även om han kan se en liten förändring under senare tid.

– Jag vet att discgolfen bland damerna växer i bland annat Motala och Linköping, tillägger han.

Det finns en medveten tanke från Anders Källströms sida att lägga arrangemanget tidigt på våren.

– Då kan tjejer från olika områden träffa varandra och snacka ihop sig inför säsongen och sedan ge sig ut på fler tävlingar, säger han och tillägger:

- Men det är viktigt att påpeka att jag inte ännu fått godkänt att genomföra detta i Finspång ännu.