Vill få fler att göra som tio miljoner

Den utövas dagligen av tio miljoner människor och kan bota reumatism, diabetes, depression och hjärtsjukdomar. Nu vill Rode Mitev och Eva Nilzon att fler ska upptäcka Zhineng Qigong.

9 september 2015 08:19

Rode Mitev driver Rodes Kroppsvård Novali och Eva Nilzon har Evas Frisk och Hälsovård. Nu gör de en gemensam satsning på Zhineng Qigong.

– Alla pratar om yoga, medan Qigong, som vi tycker är ännu bättre ofta glöms bort. Zhineng Qigong handlar om väldigt enkla rörelser som får igång rörligheten i lederna och cirkulationen ökar. Yoga är mycket nere på golvet, men i Qigong är det lättare för rörelsehindrade, gamla och sjuka att få goda resultat, säger Rode Mitev.

Doktorn och kinesiske stormästaren Ming Pang skapade på 1980-talet Zhineng Qigong. Det är en av de snabbast växande Qigongmetoderna i världen som utövas regelbundet av över tio miljoner personer.

Över 200 000 människor har kunnat behandlas från allvarliga sjukdomstillstånd.

Eva Nilzon är själv ett levande bevis för att metoden kan ge rörligheten tillbaka.

– Jag blev stelopererad i ryggen och kunde inte gå på tå på fyra år. Jag klarade inte av gymnastik utan fick kramp. När jag lärde mig Qigong släppte det. Jag blev så glad att jag sprang över hela salen. Känslan var helt underbar. Det kändes som jag svävade, säger Eva Nilzon.

Vecka 41 börjar Rode och Eva med drop in-verksamhet i God Forms lokaler i Finspångs centrum.

– Vi tycker om att hjälpa människor att må bättre. Vi hoppas att folk ska våga prova. Vi vet ju hur bra det är, betonar Rode Mitev.

Qi är det kinesiska ordet för livsenergi och Qigong betyder ”en metod för att bygga upp och balansera energi genom daglig träning”. 1997 utsågs Zhineng till den mest hälsobefrämjande Qigongmetoden i Kina.

– Jag är 69 år och mår bättre än någonsin. Den hjälper mot stress, sömnlöshet, hyperaktivitet och kan bryta olika missbruksberoenden, säger Eva Nilzon.

– Man kan även få Qigong på FaR, fysisk aktivitet på recept. Sjuksköterskor och läkare skriver ut det, påpekar Rode.

Studier på Karolinska sjukhuset visar att metoden är mycket effektiv mot astma. Qigong har tränats i hela 8 000 år medan Zhineng är en moderniserad form.

Eva har sysslat med alternativ medicin i 35 år. Både hon och Rode har arbetat med människor sedan 16-årsåldern.

Nu vill de få fler att må bättre med enkla, regelbundna övningar.

– Kom igen folket, nu kör vi igång! Drömmen vore om ett hundratal personer samlas i Slottsparken och gör samma övningar, säger Rode Mitev.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!