– Det är tradition att vi har den här friluftsgudstjänsten med efterföljande sillunch varje sommar i juli, berättar Gösta Johansson från MHF som står som arrangör, tillsammans med Svenska kyrkan.

– Om jag ska gissa, har vi nog firat den här sommargudstjänsten i Boka i 20-25 år, så det är numera en fin tradition. Och det brukar alltid komma 50-60 personer till den här dagen.

Det varma sommarvädret gjorde att många av de cirka 50 besökarna försökte leta sig till skuggiga platser.

Artikelbild

| Kantorn Kristine Svensson och Ove Karlsson, stod för det musikaliska vid friluftsgudstjänsten i Boka.

– Visst var det varmt idag, men det var ännu varmare förra sommaren, då besökarna flyttade sig långt in i den närbelägna skogen, för att jaga lite skuggplatser, konstaterade Gösta Johansson.

– Men även den här gången är det riktigt varmt i solen, konstaterade Gösta samtidigt som han gick runt med en tillbringare med kallt vatten och serverade besökarna.

För gudstjänsten svarade prästen Matti Peroharju, tidigare bland annat kyrkoherde i Norrköping.

– Numera är jag pensionär, men jag har tagit ett sommarvikariat här i Finspång och då passade det ju bra att jag även tog den här friluftsgudstjänsten i Boka, sa han.

Artikelbild

| Gösta Johansson från MHF, serverade besökarna vatten i hettan, under friluftsgudstjänsten.

Vad tycker du om friluftsgudstjänster?

– Visst är det härligt att kunna vara ute i den här fina naturen och hålla en mässa, men jag vet också att det är många som uppskattar att komma in i en sval kyrka på sommaren, sa Matti Peroharju lite diplomatiskt.

Artikelbild

| Här är hela kvartetten som skötte om friluftsgudstjänsten i Boka. Från vänster kantorn Kristine Svensson, prästen Matti Peroharju, kyrkvärden Ulla Karlsson och underhållaren Owe Karlsson.

Kantorn Kristine Svensson svarade för musiken under gudstjänsten och därefter underhöll hon besökarna med en somrig minikonsert tillsammans med sångaren och gitarristen Owe Karlsson, från Hällestads manskör.

De bjöd besökarna på en rad fina melodier. Bland annat Änglamark, Brev från kolonien, En sjöman älskar havets våg, Visa vid vindens ängar, Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind, Midsommarblomster och Av längtan till dig.

Artikelbild

| Sillunch serverades efter friluftsgudstjänsten i Boka.

Själva Bokastugan är värd ett eget kapitel:

– Först tjänstgjorde den här baracken i Doverstorps flyktingläger, som byggdes upp för bland annat estniska flyktingar, som flydde till Sverige under andra världskriget och senare användes lägret också för polska kvinnor, som räddades efter befrielsen av koncentrationslägren 1945, berättar Gösta Johansson från MHF.

Artikelbild

| En minnestavla från ett MHF-läger i Boka 1998, pryder en vägg i Bokastugan.

– Sedan ställde Finspångs kommun stugan på Sundsvägen, innan vi 1972 flyttade den i sektioner hit till Boka, där MHF haft den som träffpunkt och lägerplats under åren. Och vi har under åren både byggt till och rustat upp stugan, för att hålla den i gott skick.