Två Finspångsbor kan få fina priset

Av 200 förslag nominerades fem personer. Två av de utvalda är Finspångsborna Anna Hellerstedt och Shanga Aziz, som kan vinna Raoul Wallenbergpriset.

26 maj 2019 15:00

Juryn för Raoul Wallenbergpriset har utsett fem personer som de nominerar till utmärkelsen. Urvalet har gjorts utifrån 200 inkomna förslag från allmänheten under våren.

Priset ska gå till en person som arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar mot främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde.

Två av de nominerade är från Finspång: Anna Hellerstedt och Shanga Aziz.

– Heja Finspång! Det säger någonting om Finspång, många säger att det är ovanligt lite rasism här för att vara en bruksort. Jag tror att både jag och Shanga har gjort skillnad, säger Anna Hellerstedt.

I nomineringen står det: ”Anna arbetar helhjärtat med att sprida budskapet om alla människors lika värde, tolerans och medmänsklighet. I sitt yrke som lärare, författare, researrangör och ansvarig i ”Finspång mot rasism” påverkar hon dagligen människor genom att vara en god förebild”.

– En stor ära att vara nominerad och en drivkraft att fortsätta arbetet, samtidigt skulle jag fortsatt arbetet ändå, konstaterar Anna Hellerstedt.

Shanga Aziz nominering: ”Locker Room Talk är en ideell organisation som arbetar med jämställdhet och schyssta attityder mot snacket i omklädningsrummet i ett förebyggande syfte. Shanga Aziz är en viktig röst i detta arbete”.

I fredags presenterade de nominerade sig själva och sina verksamheter för en jury i Stockholm. Priset delas ut på Fotografiska i Stockholm på Raoul Wallenbergs dag, 27 augusti, Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson