– Ett makalöst gäng. Det var riktigt roligt att träffas igen, säger Karl-Axel ”Kacka” Svensson som tränade Lotorps IF:s damlag 1986 och 1988.

”Kacka” sammanfattar åren i Lotorp som det roligaste och svåraste han gjort.

– 1964 tog jag hand om några vilsna pojkar i Drothem i Söderköping. Senare bytte vi namn till Ramunder. Det var där jag startade min tränarkarriär. Efter tio år kom ett samtal från IFK Norrköping och jag började som juniortränare.

Artikelbild

| Jenny Hultberg, Karl-Axel Svensson, Lotta Elovsson (Pettersson), Anders Bergman

Snart lyftes ”Kacka” upp till assisterande tränare under legendarer som "Julle” Gustafsson och Gunnar Nordahl. Efter det följde tränaruppdrag i IK Sleipner kombinerat med en civil karriär. När frågan om att träna Lotorps damer kom tvekade han aldrig.

– Jag blev kittlad av utmaningen. Men min ingång i det hela var att jag kunde träna Lotorp med ”vänsterhanden”. Så var det ju inte. Den stil som de stora auktoritära tränarna jag hade träffat drev, var bara att glömma. Tjejerna frågade varför så fort vi skulle göra något. Det var nytt för mig.

1986 kvalade Lotorps IF för en plats i landets högsta serie. Det blev förlust mot Mariestad.

– Vi hade ett bra lag med många talangfulla spelare, där alla kände omsorg och omtanke om varandra. Det svåra var att få tjejerna att smälla på varandra på träningarna. Skillnaden mellan match och träning blev för stor. Jag känner det fortfarande som ett misslyckande att vi inte gick upp när jag var tränare, säger Karl-Axel Svensson och pekar på en annan skillnad.

Artikelbild

| Bild i NT 18 april 1986 av fotografen Ingvar Anehed. "I år ska Lotorp verkligen lyftas in i karriären. Nye tränaren Karl-Axel Svensson börjar med att lyfta Lee Hedström. I tur och ordning väntar från vänster Elisabeth Andersson, Anette Carlsson och Lena Lindberg"

– För killarna i de herrlag jag var med och tränade var ofta fotbollen allt. För tjejerna i Lotorp var skolan minst lika viktig, vilket syns idag. Många har kanonjobb.

”Kacka” framhåller ledare i Lotorps IF som Sören Andersson, Bengt Ljungberg, Anders Bergman, Staffan Jonsson och Christer Hellqvist.

Artikelbild

| Karl-Axel Svensson serverar vin till Ulrika Jansson Hellström.

– Alla hade ett stort hjärta och tillsammans med spelarna brann vi för att ta upp Lotorp i högsta serien. Tyvärr, blev det inte så. Det får jag ta på mig, upprepar ”Kacka” 30 år senare.

Det kanske var ni som la grunden till framgångarna som kom senare med spel i högsta serien?
Artikelbild

| Tårta med välkänd slogan

– En del säger att det var så. Jag hoppas det.

1987 tränade inte ”Kacka” Lotorps IF. Då var han istället chef för nöjesstället Stallet i Åtvidaberg. 1988 kom han tillbaka till Lotorp, men efter den säsongen var det dags för nya utmaningar.

– Det blev för mycket att träna Lotorp, ha ett hus i Söderköping, en särbo i Uppsala och vara chef för Stallet, säger Karl-Axel ”Kacka” Svensson som också var attaché för det tyska fotbollslandslaget under fotbolls-EM 1992.

”Kacka” har under 30 år gjort sig känd som en stor vinkännare.

– Det har blivit ett sätt att leva. Men visst var fotbollen roligare, konstaterar Karl-Axel ”Kacka” Svensson, som aldrig glömmer åren som tränare i Lotorps IF.