Familjen bor i Finspångs kommun i Svärtinge, bara några meter från kommungränsen. Föräldrarna arbetar i Norrköping. Av både praktiska och social skäl (de andra barnen i området går i skolan i Svärtinge) har föräldrarna valt att barnen ska gå i skola i Svärtinge.
Grannens barn, bara 100 meter bort, bor i Norrköpings kommun och får skolskjuts. Men när mamman i familjen tog kontakt med Finspångs kommun på telefon blev det nej.
Därför har pappan nu lämnat in en skrivelse till Finspångs kommun.
– Tycker att här måste man ställa sig frågan för vad som är mest logiskt och rimligt, inte på vilken sida av kommungränsen man bor, skriver han.
Han hänvisar i sin skrivelse till dokumentet “regler och riktlinjer för skolskjutsverksamheten” och punkt 1.1 “ i de fall då det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter ska kommunen även anordna kostnadsfri skolskjuts i dessa fall ” angående barn som går i skola i annan kommun.
Han påpekar också att det under punkt 1.4 står att “ Vid bedömning av rätten till skolskjuts till annan kommunal skola i annan kommun och huruvida detta skulle leda till ekonomiska eller organisatoriska svårigheter, ska man i bedömningen utgå från vilka åtaganden kommunen skulle ha haft om eleven gick i den skola som anvisats av kommunen ”.
– Intressant då kostnaden för skolskjuts sannolikt hade varit högre för kommunen om barnen gått på skola i Lotorp, påpekar pappan och syftar på att skolskjutsvägen hade varit betydligt längre då.
Han avslutar skrivelsen med att påpeka att sin roll som ambassadör för de som vill bygga i Finspångsdelen av Svärtinge och uppmanar kommunen att lösa problemet.