Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skedevi Hembygdskrönika 2011

Gårdens Brenäs historia, trädgårdar i Skedevi, och 2010 års tidningsartiklar, är några av sakerna som går att läsa i årets upplaga av Skedevi hembygdskrönika.

FINSPÅNG/SKEDEVI2011-12-06 05:00

En akvarell av huvudbyggnaden till Brenäs gård, målad av Ingrid Jonsson-Gremo, pryder omslaget till årets Skedevi Hembygdskrönika. Gården Brenäs och marken till har brukats sedan 1300-talets mitt. Brenäs kallades på den tiden för Bredmåsse eller Bredeness. På 1600-talet köptes gården av den mäktiga Louis De Geer, för den då ofattbara summan av 25 325 riksdaler sölfwermynt. Av den bebyggelsen syns idag endast några grundstenar och körsbärsträd ute på udden vid Tisnarens strand.

Trädgård och marknader

Medeltidens ägare till herrgårdarna Tisenhult, Johanneslund och Frängsäter var adelsmän. Under stormaktstiden ville de försköna och utsmycka med ståtliga alléer, som står kvar ännu idag. Under 1700-talet byggdes små växthus, konstgjorda gräsmattor och ekotempel i Engelska parken. Det finns inte kvar mycket av den idag, men i Regnaholm finns ett bevarat växthus från 1700-talet. Regnamarken var under 1800-talet och en bit in på 1900-talet mycket populär och välbesökt. Kreatursmarknader var en viktig del av landsbygdens handelsverksamhet.

Årets händelser

Förkortade utdrag av artiklar som berör Skevedi och dess orter, från Norrköpingstidningar, Folkbladet och Katrineholmskuriren ges flera sidor i krönikan. I januari skrevs det om den nya kyrkoherden Bo Lindell. Novellvinnaren Lisa Holms text, som ansågs makaber och tankeväckande. Rejmyre glasbruk spred kunglig glans till bygden med sitt bidrag till bröllopet mellan Viktoria och Daniel. Byskolornas hotade nedläggning sänkte dock feststämningen samma månad. I februari varslades 25 anställda på Häfla bruk, och Rejmyre bågskytteklubb vann både SM-guld och brons. Under mars månad startade Handkraft i Rejmyre och det större projektet Rejmyre 2014 påbörjades. Senare på våren öppnades ett nytt glasmuseum, Reijmyre glasbruk 200 år. Under sommaren fick Skogsröjet 33 000 av kommunstyrelsen, och Bränntorpsmaran var rekordvarm. Kristallkronor värda 700 000 och fyra lampor till Kronprinsessan och Prins Daniel, producerades och levererades av Rejmyre Mässingsbruk.

Minns du inte året som gått är det en bra idé att bläddra genom årets Hembygdskrönika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om