Skandal – fick barn med prins

Oscara Meyergeer.

7 november 2016 06:45

Som nittonåring upplevde Jaquette Gyldenstolpe, vars mamma hette Charlotte Aurore och mormor Aurora Fredrika Taube, sin första stora kärlek.

Hennes älskare var den sjuttonårige prinsen Oscar (Oscar 1). Förbindelsen resulterade i en liten flicka, vars första dagar i livet var av det ovanliga slaget.

En kväll 1817 fann grevinnan Meyerfeldt en korg med ett konstigt klädbyte. Det var en liten nyfödd flicka insvept i ett dyrbart linne med en liten lapp, på vilket namnet Oscara stod.

Skandalen var stor!

Oscara fick till en början bo i det meyerfeldska huset, men kom så småningom till sin mormor Charlotte Aurore Wetterstedt på Finspångs slott. Hon fick efternamnet Meyergeer.

Det var inte så lätt att heta Oscara. Mormor gjorde allt för att gifta bort henne och få henne ur landet. Det var inte svårt. Oscara var en skönhet. En preussisk kontrollofficer anhöll om hennes hand och paret bosatte sig efter en tid i Tyskland, där mannen blev fängelsedirektör.

Man tycker som medmänniska att mormor kunde ha behandlat henne bättre, då hon själv varit ute i samma bryderi. Hon fick nämligen en ”oäkta” son med prinsen Gustaf Adolf, sedermera kung Gustaf IV Adolf.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!