Siktade rätt på rolig jaktstig

Det siktades, sköts och träffades. Över 200 skyttar kom till start vid annandag påsks jaktstig på Stenstorpsbanan utanför Finspång.

22 april 2019 18:00

Jägarnas Riksförbund i Finspång har arrangerat jaktstigen i många år.

– Förra året var vi tvungna att senarelägga den på grund av vädret. Men i år kunde vi återigen ha jaktstigen på annandag påsk, enligt tradition, påpekar Stefan Arfvedsson, JRF Finspång, som är ansvarig för jaktstigen.

Över 200 skyttar kom till måndagens tävling, som genomfördes i strålande påskväder. Majoriteten av deltagarna kom från Finspång och Rejmyre, men skyttarna kom även från bland annat Vingåker, Örebro, Björkvik, Arboga, Askersund, Katrineholm, Kolmården och Skärblacka.

24-årige Linus Axelsson från Vingåker brukar åka runt på olika jaktstigar.

– Under april och maj är jag ute och skjuter varje helg. Det här är min fjärde jaktstig den här säsongen.

Vad är tjusningen med jaktstigar?

– Det är kul att skjuta och skönt att komma ut i naturen. Det gäller att träna mycket för att bli duktig. Förutom jaktstigar har vi en älgbana i Vingåker. Jag jagar mycket, framförallt vildsvin och dovhjort, säger Linus Axelsson.

Anneli Karlsson från Stavsjö åker också ofta runt på jaktstigar.

– Det är jätteroligt. Man får träna skytte och så är det socialt, man träffar många bekanta som åker på flera jaktstigar.

Hennes mål för dagen var att inte skjuta någon bom.

– Men det gjorde jag redan vid första stationen. Jag jagar en hel del, framförallt klövvilt, det finns mycket kronhjort i kolmårdsskogarna, säger Anneli Karlsson.

Skyttarna tävlade i fem klasser: öppen, yngre och äldre oldboys, dam och junior.

Precis som tidigare år innefattade stigen en skogsslinga med åtta stationer.

– Men vi hade kortat längden på den i år. Många tyckte att det var för långt att gå tidigare, berättar Stefan Arfvedsson.

Han brukar själv ingå i den trogna skara som åker runt på jaktstigar.

– När jag började var det 30-35 jaktstigar under april-juni, nu finns det inte så många kvar. Jag vet inte varför det minskat, folk håller kanske på med annat. I dag var det nästan för bra väder, det idealiska är molnigt och uppehåll.

Jägarnas Riksförbund i Finspång har 185 medlemmar.

– Det är runt 40-50 funktionärer som hjälper till, inte bara från föreningen, utan en hel del utifrån. Det är vi tacksamma för. Jaktstigen är en inkomst som är avgörande för vidare verksamhet. Vi vill behålla den här traditionen så länge som det går, konstaterar Stefan Arfvedsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson