Så vill de sätta fokus på historia

Finspång, Åtvidaberg, Motala och Norrköping samarbetar och startar den nya satsningen Industriarvsrundan, som har premiär i september.

18 juni 2019 17:00

Det är de fyra ovanstående kommunerna som i samarbete med Region Östergötland ligger bakom initiativet.

Det konstateras att i historieböckerna går det att läsa mycket om industrins produkter, men inte lika mycket om människorna som arbetade vid produktionen.

– Östergötland har mycket industriarv som vi vill synliggöra. Vi fokuserar på människorna i fabrikerna som format platserna, där de verkat och bott, säger Carina Jarhall, Åtvidabergs kommuns representant.

Utgångspunkten blir guidningar den 7 och 8 september. I Finspångs kommun går det att följa ett dramatiserat skådespel vid Häfla hammarsmedja.

– Vi samarbetar över kommungränserna för att hjälpas åt med att höja besöksnäringen. Det är ett pilotprojekt som pågått i ett och ett halvt år, säger Ann-Britt Nilsson, turismsamordnare i Finspångs kommun.

I Norrköping går det att vandra i Moa Martinsons fotspår, i Motala handlar det om livet vid Motala verkstad och i Åtvidaberg från kopparbrytningen i Bersbo till fotboll på Kopparvallen.

Kommunerna lyfter även fram andra industriarvshistoriska platser i länet på Facebook.

– Tack vare vårt samarbete kan vi lära oss mer om övriga länet och kan ge förslag på besöksplatser i de andra kommunerna, påpekar Carina Jarhall.

Förhoppningen är att satsningen ska bli återkommande och att olika platser ska stå i fokus.

– Vår ambition är att detta arrangemang ska fortsätta och bli en årlig tradition, konstaterar Ann-Britt Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson