Populärt tv-program spelas in i Grytgöl

Förra året var det Edets loge, i år blir det Björkliden. Populära tv-programmet "Auktionssommar" spelas in i Grytgöl i sommar.

"Auktionssommar" spelas in på åtta platser i landet i sommar. I juli 2018 spelades programmet in i Edets loge utanför Ljusfallshammar.

Göran Hjelte och hans pappa, Pelle Carlsson, blir återigen auktionsutropare, men denna gång på Björkliden i Grytgöl.

– De tyckte att vi gjorde bra ifrån oss förra året, så vi fick förtroendet igen. De ville vara på en annan plats och då är Björkliden en väldigt fin plats att vara på för alla som kommer, säger Göran Hjelte.

Den 4 juli kommer SVT med programledaren Sofia Rågenklint och föremålsexperterna Maria Granström och Mats Bergstrand till Grytgöl.

Förra årets auktion lockade många besökare i sommarhettan.

– Vi uppskattar att det kom mellan 1 500 och 2 000 personer förra året och hoppas på ännu fler besökare i år. 1,2 miljoner tv-tittare såg programmet när det visades i vintras, berättar Göran Hjelte.

Ett stort antal föremål kommer auktioneras ut. Många av föremålen har koppling till Grytgöl, men även Finspång och Lotorp.

– I Grytgöl har vi tråddrageri, därifrån har vi tagit fram trädgårdsmöbler. Det fanns även luffarhus, där luffarna tillverkade saker av tråd som de fått från Grytgöls bruk, säger Göran Hjelte.

Klocka från Fröbergs tryckeri och Cloettasaker är andra föremål som lyfts fram.

Hur är det att medverka i en tv-inspelning?

– Vi tänkte inte så mycket på det förra gången, utan var tvungna att koncentrera oss på auktionen. Vi gör 120 utrop i timmen. SVT kommer med 23 personer för att göra programmet.

Göran har varit auktionsutropare i 15 år och 87-årige Pelle Carlsson i 55 år och är fortfarande i högsta grad delaktig.

– Det är en familjetradition. Den här gången sköter Grytgöls IK allt runtomkring, det är jättebra för oss, konstaterar Göran Hjelte.

Göran Gustafson, ordförande i Grytgöls IK, berättar att ett 30-tal klubbmedlemmar jobbar vid arrangemanget.

– Förhoppningsvis kommer det mycket folk. Många som gillar auktioner brukar åka långt. När jag såg programmet från Edets loge, var det inte många ansikten som jag kände igen, säger han.

Förutom auktionen kommer tv-programmet visa inslag från samhället.

– Vi ger förslag på filmsnuttar från andra ställen i byn. Det kan vara olika saker som sker under året, till exempel Polustuståget, Mopperallyt eller bilder från vår vandringsled. Programmet kommer inte sändas förrän i februari, så det finns tid att göra detta under året, konstaterar Göran Gustafson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa