Det är onsdagförmiddag i Finspång. Vädret är sådär lagom roligt. Inne i Siemens sportcenter strålar Sirpa Nyman-Ekholm när hon instruerar ett stort antal pensionärer hur de ska röra sig. Sirpa peppar och visar, hela tiden nära till ett skratt och några uppmuntrade ord.

– Jag har alltid varit sådan som person. Är man glad och positiv så får man det tillbaka. Jag tror att min inställning smittar av sig på de som är med på mina pass. Att bry sig och få folk att känna sig sedda är också viktigt och det kommer naturligt för mig, konstaterar hon.

Sirpa arbetar halvtid på Korpen där hon också är verksamhetsledare. Tidigare i arbetslivet har hon arbetat som optikerassistent, dekoratör och många år i en klädbutik i Finspång som säljare. Sedan början av 1980-talet har hon varit gympaledare inom Korpen.

Artikelbild

| Glädje. Det går inte att ta miste på den glädje som Sirpa känner själv och också förmedlar till deltagarna.

– Ja, även när jag hade andra jobb så har jag varit gympaledare, det har gett mig så mycket. Då var vi i källaren i gamla simhallen, som är riven sedan många år tillbaka.

I skrivande stund leder Sirpa fem pass i veckan.

– Ha, ha. Ja, jag får den träning jag behöver och behöver inte köra något mer än på jobbet. Men det är inte fem stenhårda pass. Det är stor variation på passen.

Frågan är om det är ett jobb för Sirpa?

Artikelbild

– Nej, verkligen inte. Jag brinner för friskvård och har förmånen att ha mitt stora intresse som jobb. Jag vill fortsätta med det här så länge jag har hälsan. Friskvård för mig handlar mycket om att förebygga skador och sjukdomar. Ibland är det för enkelt att gå till vårdcentralen eller sjukhuset. Träna lite mer, ät lite mer nyttigt, så mår du också säkert bättre och blir kanske också mindre sjuk.

Sirpa kom till Sverige och Finspång som tolvåring. Familjen utvandrade från Finland 1969.

– Sedan har jag varit Finspång troget, jag har trivts här på alla vis.

Hur ser då ett idealiskt gympapass ut?

– Att alla muskelgrupper har varit med och att jag som ledare har lyckats förmedla att det är deltagarna som bestämmer. Har du svårt att göra vissa rörelser så går det bra att anpassa efter den egna förmågan. Ingen ska vara slav under ledaren. Jag är bara här för att tala om och visa hur man kan göra.

Åldersspannet på Sirpas adepter är mellan 30- och 85 år. På vissa pass är det 80–90 deltagare.

– Det är ganska normalt. Den här lokalen är stor så det går bra.

Minuterna efter passet har Sirpa redan planerna klara för nästa pass.

– Varje pass är lika roligt och ger mig värsta kicken och alla är så glada. Jag trivs verkligen med det här, säger Sirpa Nyman-Ekholm.