Pascalidou bjöd på sin livsresa

Den svårknäckta svenskheten. Åres högtidstalare Alexandra Pascalidou tog nationaldagsfirarna med på sin långa resa mot att bli accepterad i det nya hemlandet.

6 juni 2019 16:59

Som traditionen bjuder var firandet förlagt till Bruksparken, där kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson höll inledningstalet

– Vi kan idag välkomna 74 nya medborgare, det är glädjande, sa hon bland annat, innan det var dags att hissa den blågula flaggan under fanfar, framför av Skolmusikkåren, som också bjöd på mer musik därefter.

Årets högtidstalare, Alexandra Pascalidou, känd mediepersonlighet, välkomnades så fram på scenen. Hon bjöd på en resa tillbaka i sitt liv, som började med flykt från Grekland med föräldrarnas hopp om att få jobb i Sverige. Så blev det inte och familjen höll sig gömd. Men till slut kom beskedet att de fick stanna. Den nya hemorten blev Rinkeby.

– Då började min kamp för att bli svensk. Jag minns att jag hällde vätesuperoxid i håret för att det skulle bli blont. Det blev orange, berättade hon och kan idag skatta åt sitt experiment

Och det var med en viss humor hon delade med sig av det hon kallar "den svårknäckta svenskheten". Hur man måste lära sig att inte prata för högt och inte gestikulera för mycket. För det gör man inte i Sverige.

– Men det som förbryllade mig mest var när folk kom fram och sa" Du är så härligt osvensk, du gestikulerar så mycket och är så generös". Och där hade jag kämpat, samtidigt undrade jag varför det var fint att vara osvensk.

Så tillade hon:

– Jag bestämde mig till slut för att vara precis den jag är, för inga etiketter eller pass kan göra oss till något annat än det vi är allihopa - människor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ramstedt

Ämnen du kan följa