Oväntade vinnare av miljöpris

Mitt under Finspångs Motorsällskaps styrelsemöte anlände kommittén med priset: Årets miljöstipendium. "Väldigt överraskande", säger ordförande Gunnar Eneberg.

7 november 2018 17:00

Finspångs Motorsällskaps styrelsemöte pågick för fullt i klubblokalen vid Eliantorpsbanan när motorentusiasterna fick oväntat besök på tisdagskvällen.

Kommunstyrelsens stipendiekommitté, representerat av kommunalrådet Ulrika Jeansson (S), utbildningsråd Stefan Carlsson (V) och Åsa Johansson (C), överraskade medlemmarna när de delade ut Årets miljöstipendium till klubben.

– Det blev lite paus för tårta och kaffe. Det är väldigt trevligt att vårt miljöarbete uppskattas, säger Gunnar Eneberg.

Juryns motivering:

"Finspångs Motorsällskap är en bra förebild för en sport som av tradition inte är så miljövänlig. Under flera år har Finspångs Motorsällskap tillsammans med andra aktörer arbetat för att inventera och skapa gynnsamma förutsättningar för en rik, biologisk mångfald på verksamhetsområdet i Eliantorp. Detta har gjorts genom att man under flera år gjort en övergripande naturinventering och utifrån detta tagit fram en skötselplan. Bland annat har ängsvädd planterats för att vara värdväxt för guldsandbiet och silvergökbiet".

– Vi tänker fortsätta med vårt miljöarbete, där vi samarbetar med länsstyrelsen, påpekar Gunnar Eneberg.

Med Finspångs kommuns miljöstipendium följer en check på 10 000 kronor, ett diplom och en tjusig Finspångstavla av Lotorpskonstnären Marie Åkerlund.

– Vi har inte bestämt vad vi ska göra med vinstsumman, men det finns alltid hål att stoppa pengarna i. Vi har fått olika utmärkelser varje år, de senaste åren. Vi utsågs nyligen till Årets förening vid Stora Finspångsgalan och vi har fått Svemos miljöpris två gånger, säger Gunnar Eneberg.

Finspångs Rotaryklubbs stipendium för att främja samarbetet mellan FMS och Mo Gårds brukare är ett annat pris som mottagits det senaste året.

Gunnar Eneberg efterträdde Stig Andersson som FMS-ordförande i våras, efter att ha varit styrelsemedlem i flertalet år.

– Jag röstades fram av de andra medlemmarna. Jag har varit med i klubben i närmare 50 år. Jag började köra rally i slutet av 1960-talet.

Vintersäsongen närmar sig, vilket innebär att det blir allt färre aktiviteter vid Eliantorpsbanan utanför Finspång.

– Crossaktiviteterna slutar för säsongen och det blir lite vintervila. Vi laddar för att preparera träningsanläggningen, beroende på hur vädret blir under vintern, konstaterar Gunnar Eneberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson