Oroande brist på deltidsbrandmän

Bristen på deltidsbrandmän i Rejmyre innebär att båda nya FIP-bilarna inte kan bemannas under dagtid. "Jag är oroad", säger räddningschefen Peter Kindblom.

24 april 2019 08:00

Det finns 32 deltidsbrandmän i Finspångs kommun och bemanningen är under kontroll i både tätorten och Hällestad.

Men läget är desto mer bekymmersamt i Rejmyre.

– En person har sagt upp sig och flyttat och en kille som tidigare jobbade på glasbruket ska utbilda sig till lastbilschaufför. Nu är vi två färre i styrkan. Vi behöver fler som arbetar på orten för att klara av dagtidsberedskapen. De flesta i deltidsstyrkan jobbar inte i Rejmyre, betonar Peter Kindblom.

Han är oroad över att det inte kommer vara två personer som åker på alla larm.

– Det kan bli så att en deltidsbrandman får åka ensam, det är aldrig bra med ensamarbete, det behövs ofta vara två personer. Nu åker vi i Finspång direkt på alla larm, men det tar runt 20 minuter till Rejmyre.

Deltidsbrandmännen gör viktiga och förberedande insatser vid exempelvis olyckor, bränder eller sjukdomsfall.

– Vi vädjar till boende i Rejmyre, Hävla och Brenäs, vi är verkligen i behov av fler deltidsbrandmän, understryker Peter Kindblom.

Stefan Nyrén har arbetat som deltidsbrandman i Rejmyre i hela 35 år.

– Nu täcker vi upp för de som jobbar på annan ort. Under jourveckan ska vi vara utryckningsbara på 90 sekunder, säger Stefan Nyrén.

Han har alltid varit engagerad i samhället, bland annat i fotbollsklubben.

– Alla pratar om en levande, fungerande landsbygd. Nu har folk chansen att ställa upp för att visa sitt samhällsengagemang. Vi har jourverksamhet inom vårt område, vilket innebär att även boende i till exempel Bränntorp kan söka till oss.

61-åringen gjorde sina första räddningsinsatser 1984.

– Från början var det en merit och spännande och kul att hjälpa folk. Sedan har det varit ett sätt att hålla sig i form. Egentligen går vi i pension vid 60 års ålder, men jag klarar fortfarande alla tester och har lovat att vara kvar till nästa vår, säger Stefan Nyrén.

Peter Kindblom påpekar att alla nya deltidsbrandmän får en grundläggande brandutbildning.

– Alla som är friska och normalt tränade kan bli deltidsbrandman. Det är en speciell känsla att kunna göra skillnad, hjälpa andra och göra något för samhället. Den nuvarande situationen i Rejmyreområdet är inte bra, konstaterar Peter Kindblom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson