Befolkningen i stråket utmed 51:an mellan Finspång och Norrköping inte bara ökar. Det är även här båda kommunerna har sin största befolkningsökning utanför tätorten de senaste åren: Svärtinge, Fiskeby landsbygd och Eneby landsbygd på Norrköpingssidan; Butbro, Vistinge område och Kolstad på Finspångssidan. Hittills har Finspång samarbetat med andra kommuner, däribland Norrköping, med lite "hårdare saker" som kommunalråd Anders Härnbro (S) uttrycker det:
- Exempelvis fiber, vatten och avlopp, räddningstjänst och kollektivtrafik.
Mjukt samarbeteNu är det dags för ett "mjukare" samarbete. Det finns nämligen saker att förbättra i området. I den gemensamma stråkstudien som gjorts mellan Finspång och Norrköping, beskrivs hur tillgången på offentlig service är bristfällig och hur byarna saknar förbindelser med varandra. Stråkstudien pekar ut utvecklingsområden som ska göra det enklare för människor som bor i stråket. Här nämns bland annat familjeliv, kommunikationer, mötesplatser och ett "öppet samhälle". En gång- och cykelväg föreslås genom stråket.
- Det handlar om kommunal service, som barnomsorg och äldreomsorg och gemensamma mötesplatser, säger Anders Härnbro och exemplifierar med hur familjer som bor på Norrköpingssidan men som jobbar i Finspång skulle kunna ta del av barnomsorg på Finspångssidan.
- De som bor där ska inte behöva känna på någon administrativ gräns, förklarar han.
"Logiskt"Inge Jacobsson (M) tror att detta samarbete bara är startskottet för fler samarbeten med närliggande kommuner:
- Jag är säker på att det kommer bli mer och mer samarbete. Alla kommuner kommer inte ha råd med allt, utan måste samarbeta. Det är logiskt, säger han.