Mycket ”pepp” på V:s kongress

Lilibet Gustafson har många intryck med sig från sin första kongress med Vänsterpartiet.

12 februari 2018 13:30

– Kongressen tog beslut om vad som ska stå i vår valplattform. Det var mycket inläsning i förväg, och intressanta debatter på själva kongressen, säger Lilibet Gustafson.

Lilibet var i helgen på Vänsterpartiets kongress i Karlstad som ett av åtta kongressombud från Östergötland. Hon var även delegationsledare för vänsterpartisterna från Östergötland.

Två gånger var hon uppe i talarstolen.

– Jag pläderade för motionen om jämlikhetsdata. Jämlikhetsdata har inget att göra med individuella register, som en del personer har fått för sig. Motionen handlar enbart om att Vänsterpartiet vill verka för att SCB ska samla in anonym statistik på alla diskrimineringsgrunderna. För att kunna föreslå åtgärder mot den strukturella rasismen i Sverige, måste vi börja med att synliggöra den.

Lilibet passade också på att komma med ett medskick till sin partistyrelse, och hon talade för hela östgötadelegationen.

– Vänsterpartiet måste på alla nivåer visa att vi är ett feministiskt parti. Vi behöver tänka på att vi ska ha både kvinnor och män på toppositioner.

Trots många år inom politiken så var det premiär för Lilibet Gustafson på Vänsterpartiets kongress.

– Det var mycket roligare än vad jag trodde och gav mer "pepp" än vad jag förväntade mig. Att träffa så många vänsterpartister på samma gång och bara frossa loss i vår politik var häftigt. En riktigt bra kick-off inför valet.

Att klara minst fyra procent av rösterna i riksdagsvalet går av bara farten nu, eller?

– Ja, det har aldrig varit något bekymmer. Vänsterpartiet ökar lokalt, regionalt och på riksnivå. Folk är mer än trötta på orättvisor överlag i samhället. Det är dags för en ekonomi för alla, säger Lilibet Gustafson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip

Ämnen du kan följa