Möbelaffären på vischan firar 60 år

De tror inte att en möbelaffär idag hade kunnat starta upp och överleva så långt ut på landet. Men familjeföretaget TIB-möbler har lyckats och nu firar de 60 år.

16 augusti 2018 10:13

Företagsamheten fanns där och 1958 valde Leif Peterssons pappa att starta upp en möbelaffär i Ljusfallshammar, strax bredvid familjens sågverk.

– Istället för pengar fick vi färdiga möbler av företaget som köpte virket. Samma bil som fraktade virket tog med sig möblerna hem så det blev effektiv, berättar Leif Petersson.

Tillsammans med sina två söner driver han vidare det företag som pappan startade. Visserligen i nyare lokaler än de från 1958, men på samma plats.

– Ja platsen är lite udda men vi har lyckats ändå, säger Leif.

Även om Ljusfallshammar på kartan kanske ser ut att ligga lite avsides är det en placering som alltid har fungerat.

– Det är samma avstånd åt alla håll, inom ett par mil når vi flera större städer, säger Emil Petersson, son till Leif.

Tillsammans med sin bror Carl och pappa Leif utgör han säljarna i affären, på lagret och kontoret finns tre personer till.

– Vi som jobbar här har jobbat med möbler hela livet och det märker kunderna, säger Carl Petersson.

– Ja och eftersom vi också har jobbat med trä, när vi hade sågverket, så vet vi hur trä fungerar. Vi går inte bara på utseende, fyller Leif i.

Möbelbranschen är, precis som många andra, inte förskonad från internetshoppings framfart.

– Just nu är det tuffare än någonsin och en del beror på att kunder handlar på nätet och väljer den billigaste varan, säger Leif.

– Vi har haft flera som har kommit in och sagt att de har köpt något på nätet för något år sedan och som de nu måste byta ut eftersom det inte varit vad de trott, säger Emil.

Om Emil och Carl i framtiden kommer att ta över butiken vet de inte, men det är det som är planen. Och att hålla det i familjen verkar vara det som gör affären så speciell.

– Det var inne ett par här som blev så förvånade att vi firade 60 år för de hade handlat möbler här då de gifte sig 1958 och trodde att vi hade haft öppet längre, säger Carl.

– Det går även ofta i generationer, att föräldrarna handlade och sedan kommer barnen och sedan kanske barnbarnen. Det hade inte fungerat att starta en affär här i dagsläget, men vi är så inarbetade, säger Emil.

– Ja, det är en del som frågar hur det är möjligt att vi faktiskt kan klara oss här ute, säger Leif.

Vad svarar du då?

– Att det är tack vare oss.

– Och tack vare kunderna förstås, fyller Emil i.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!