Missnöjd med färgspray får rätt

En Finspångsbo som köpte 21 flaskor med ätbar spray var missnöjd med färgen. Nu rekommenderar Allmänna reklamationsnämnden att mannen ska få ångra köpet.

Det var i början av året som Finspångsbon köpte 21 sprayflaskor med ätbar spray i silverfärg till en studentfest. Han beställde varorna hos ett företag i Ångermanland.

Mannen påpekar att det enligt varutexten stod: ”Ätbar spray i silverfärg. Spraya direkt på tårtan, choklad, sockerpasta och marsipan för en fantastisk skimrande silvereffekt”

När varorna levererades testade han att spraya med en av flaskorna och såg då att färgen endast var glittrig, inte silverfärgad. Han begärde därför att få ångra köpet. Företaget vägrade att gå med på kravet på grund av att varorna var ätbara.

Finspångsbon anser att han har rätt att ångra köpet eftersom flaskornas utgångsdatum angavs till november 2017 och saknade särskild försegling.

Företaget menar däremot att ångerrätt inte gäller för livsmedel, vilket tydligt anges i de köpvillkor som finns på företagets hemsida.

”Detta är i enlighet med distansavtalslagens undantag från ångerrätten. Det fanns heller inget fel på sprayen”, svarar företaget.

Allmänna reklamationsnämnden understryker att det rör sig om ett distansavtal, som är tvingande till konsumentens förmån.

”Eftersom det aktuella avtalet inte rör en beställning i ett distributionssystem med regelbunden utkörning omfattas det inte av undantaget. Enligt lagen har konsumenten rätt att ångra köpet inom 14 dagar. Konsumenten har i det här fallet begärt att få ångra köpet inom föreskriven tid”, skriver nämnden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa