Marie fick kulturstipendium

Konstnären Marie Åkerlund är årets kulturstipendiat i Finspång. Hon fick stipendiet i samband med ”Konst i höstrusk” i lördags.

31 oktober 2015 13:40

Det vill säga den allt populärare konstrundan i Rejmyre med omnejd, som i år lockade massor med besökare. Marie erhöll stipendiet vid en ceremoni i turistbyrån i Rejmyre, som dagen till ära gjorts om till konstutställningslokal och där hon själv var en av utställarna, dessutom.

Utbildningsrådet Stefan Carlsson och politikern Ingela Billström från stipendiejuryn var på plats och Stefan Carlsson läste upp motiveringen:

– Marie Åkerlund får stipendiet för fortsatt inspiration på en konstnärlig resa, med verk som förmedlar estetiska värden i Finspång och ute i världen.

Därefter överlämnade man blommor, diplom och ett stipendium på 5 000 kronor till Marie Åkerlund, som sa så här om utmärkelsen:

– Jag känner mig jätteglad, så glad att jag knappt vet vad jag ska säga. Men så mycket kan jag säga att, pengarna kommer väl till pass till min kommande resa till Rom, dit jag reser i december, för att få ta emot ett internationellt pris, som jag och ett antal andra konstnärer kommer att få då.

Hur många stipendier har du fått tidigare?

– Det är första gången jag får ett stipendium och det känns extra kul att bli uppskattad för vad man gör på sin egen hemmaplan i Finspång, sa Marie i ett litet improviserat tacktal. Hemma är ju ändå alltid hemma.

– Och jag måste ju erkänna att det känns roligt att få lite credit, för något som man verkligen jobbar för.

Stefan Carlsson tillade att han gläds med hennes internationella framgångar:

– Både för dig själv och att du hjälper till att sätta Finspång på kartan, tack vare dina internationella framgångar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström -