Marie Åkerlund sprider sin konst i världen

Marbella, prinsbesök, Lofoten och ett nytt jobb i Los Angeles. Marie Åkerlund har haft en inspirationsrik sommar och fortsätter att sprida sin konst på olika platser i världen.

7 augusti 2018 19:00

Lotorpskonstnären Marie Åkerlund har haft en händelserik och lyckad sommar.

I juli ställde hon ut ett par av sina större målningar vid utställningen Art Marbella i södra Spanien.

– Jag ställde ut hos Galleri Steiner i Wien förra året och följde med när de skulle till Marbella, berättar Marie Åkerlund.

Det är en ansedd och välbesökt utställning som lockar många besökare varje år.

Detta år var en av besökarna av det celebra slaget.

– Nu är österrikiska prinsen här, sa mina vänner. Han gick runt och kollade på allt på utställningen. Det var roligt, säger Marie.

Redan första dagen fick en långväga gäst upp ögonen för hennes verk.

– En kvinna från Los Angeles stod och fotade mina tavlor. Hon sa att hon letat länge efter någon som kan göra illustrationer åt henne och nu hade hon hittat rätt. Det blir ett spännande jobb.

Kvinnan driver ett eventföretag i änglarnas stad Los Angeles.

– Det var framförallt mina änglar som hon fastnade för. Det har jag märkt att många amerikaner gör. Min hemsida har flest besökare från USA, sedan kommer Tyskland och Frankrike.

Marie har dessutom hunnit med en inspirationsresa till Lofoten i Norge.

– Det var helt fantastiskt, makalöst. Det var som att befinna sig i en "Sagan om ringen"-värld. Jag blev helt tagen, fotade massor. Det kan bli en del verk därifrån, betonar Marie Åkerlund.

I höst väntar en separatutställning på ett galleri i Alvesta. Målsättningen är att producera flera nya verk till Smålandsutställningen.

– Jag har tänkt fokusera mera på Sverige, men det blir inte så. Jag får hela tiden nya förfrågningar från utlandet, vilket är jätteroligt. Jag gillar att se nya saker, få nya intryck, det blir aldrig långtråkigt. I vissa städer går min konst bättre än på andra ställen.

Till Art Marbella åker hon gärna tillbaka igen och förhoppningen är att illustrationsarbetet i Kalifornien ska utmynna i ett långvarigt samarbete.

Hon har minskat produktionstakten jämfört med det hektiska fjolåret.

– Förra året var hemskt. Jag fattar inte att jag klarade av att vara med på alla utställningar överallt, både hemma och utomlands. Jag pressade mig för att bli färdig med allt. Jag tar det lite lugnare i år.

– Men jag har höga krav på mig själv. Alla tavlor måste bli så bra som möjligt, konstaterar Marie Åkerlund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson