Målet: Bli fotbollstränare i Tyskland

Skadan fick honom att satsa på att bli ledare. Rejmyrekillen Rikard Hesse studerar till fotbollstränare i USA. "Drömmen är att jobba i Tyskland", säger han.

21 januari 2019 22:00

Fotbollen och Reijmyre IF var en del av Rikard Hesses uppväxt. Han stannade i klubben upp till tonåren, innan det blev ett par säsonger i Finspångs FK. Sedan kom han in på fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg och spelade några matcher i ÅFF:s juniorlag.

En knäskada gjorde att han fick ge upp spelarkarriären redan i unga år.

– Det var en tillfällighet att jag upptäckte tränarutbildningen i USA. Efter min skada pluggade jag till sjuksköterska i Linköping, men kände att det inte var min grej. En kompis tipsade mej, men han hoppade av medan jag var sugen på ett äventyr, berättar Rikard Hesse.

Äventyret tog honom till Hotspurs Soccer Club i Pittsburgh.

– Jag läser football, coaching, administration och development. Det är en treårig utbildning. Under en vecka tränar jag allt från fyraåringar upp till 19-åringar, samtidigt som jag sköter mina studier.

25-åringen ser vissa skillnader mellan hur träningarna bedrivs i Sverige, jämfört med USA.

– Ledarna i Sverige har mer erfarenhet av att ha spelat fotboll. I USA är det en rikemanssport, en säsong kan bli väldigt dyr, eftersom medlemsavgifterna är skyhöga. Tyvärr drivs fotbollen som företag som ska gå med vinst, betonar Rikard Hesse.

Själva skolan ligger i Wales, där han endast är en kort period varje år, men han bor och pluggar i Pittsburgh.

– Men det mesta sköts online, så jag är inte där så ofta. I Pittsburgh bor jag hos en helt fantastisk familj. Det bästa har varit allt folk som jag träffat. När det gäller fotbollen gillar jag lagkänslan, att vara del av någonting och jobba mot samma mål.

Han understryker att det är en bred utbildning som kan leda till jobb även inom företagande och som idrottslärare.

Rikard har fotbollen i fokus och har exempelvis hälsat på sin före detta tränare i Åtvidabergs FF, dansken Lasse Stensgaard, i hans nuvarande klubb Ålborg.

– Han är både U 19-tränare och assisterande seniortränare i klubben. Jag gillar att se ungdomar utvecklas. Drömmen vore att få jobba i Tyskland, gärna i Dortmunds ungdomsakademi.

Årets första månader tillbringar han på hemmaplan i Rejmyre och hjälper lag i både Sonstorps IK och Smedby AIS med försäsongsträningen. Pep Guardiola, Marcelo Bielsa och Janne Andersson är förebilder inom tränarkåren.

– Jag är tacksam för allt stöd från mina föräldrar. Både när det gäller att skjutsa och med ekonomin, så att jag kan genomföra den här fotbollstränarutbildningen, konstaterar Rikard Hesse.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson