Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingemar visste besked om husen

Huset i mitten på bilden kallades ”Ljustrycket”. Här trycktes det bland annat på de första bakplåtspapprena.

Nu har har vi fått svar på vad huset i mitten var för något  ett pumphus och tryckeri.

Nu har har vi fått svar på vad huset i mitten var för något ett pumphus och tryckeri.

Foto:

Finspång/Lotorp2014-06-14 08:16

Den 27 maj skrev Folkbladet om Lotorp i ”Finspång i bilder”. Den gamla bilden visade flera påkostade hus och läsekretsen ombads höra av sig om de visste vad som varit i husen.

I går tittade Ingemar Andersson in på redaktionen. Han vet en hel del om Lotorp, han har till och med guidat i Lotorp, och har till och med jobbat i huset i mitten på bilden.

Han var anställd av Fröbergs som ägde huset i fråga. Det var från början ett pumphus som pumpade upp vatten till hela Lotorp.

Fröberg hade också ett rotationstryckeri i botten på huset.

– Fröbergs uppfann bakplåtspappret, berättar Ingemar Andersson. Sen skulle det tryckas firmamärket på och då gjorde vi det där.

Huset kallades för Ljustrycket, kan Ingemar berätta.

Där trycktes det också julpapper.

– Det var inte så många tryckerier som klarade av det, säger Ingemar.

Huset till vänster i bilden tillhörde familjen Persson. Carl Persson ägde första busslinjerna i Lotorp, Carl Perssons Omnibusstrafik. Bolaget hade busslinjer till Finspång och till Norrköping.

I det stora fina huset bodde familjen och i bottenvåningen fanns garage.

Carl Persson var född i Tisnaren men hade varit över i USA. 1923 kom familjen till Lotorp och samma år öppnades linjen Lotorp-Finspång-Norrköping. Ford-bussen (en ombyggd T-Ford) han körde med rymde 14 passagerare.

I slutet på 1930-talet hade bussföretaget, enligt I Risingebygd 2005, 20–30 anställda och 20 bussar. Busslinjerna var viktiga för näringslivet, inte minst genom att arbetare kunde transportera sig till och från arbetet. Så småningom kom också sällskapsresorna i gång och det var möjligt att åka på utflykt med buss.

Det fanns under förra seklet många industrier i Lotorp varav Fröbergs är den mest kända. Ur Fröbergs kompetenta arbetskraft föddes också Clas Ohlson i Insjön och Åhlén & Holm. Men det fanns fler.

– Längre bort vid åkanten låg Tekniska fabriken Norden, berättar Ingemar.

Han minns också med förtjusning de fina skjortor som syddes i Lotorp.

– De var vida berömda, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om